Werk en gezin: 5 tips voor een beter evenwicht

Ruim een kwart van de Belgische werknemers is al van werk veranderd omdat de combinatie werk en gezin te veel van hen vergde. Dat leert onderzoek van Partena Kinderbijslagfonds. Wat kan je doen om de stress onder controle te houden?

1. De ideale crèche

Een van de belangrijkste stappen in de zoektocht naar een goeie balans tussen werk en privé begint gek genoeg al voor je kind verwekt is. Als je plannen in die richting hebt, ga dan tijdig op zoek naar kinderopvang die zo goed mogelijk aansluit bij jouw behoeften: een crèche of onthaalouder in de buurt is comfortabel, maar bekijk ook wanneer je je kind kan brengen en weer ophalen. Ga er niet van uit dat je elke dag tijdig op je werk kan vertrekken en let erop dat je een goed gevoel krijgt bij het personeel. Zet je kind zo snel mogelijk op de wachtlijst.

2. Vraag hulp

Zeker bij een eerste kind hebben veel ouders het moeilijk om hulp te vragen. Het is nochtans cruciaal dat je durft aankloppen bij je ouders, buren en vrienden als je dreigt te verzuipen. Niet alles verloopt volgens plan, en je zal er versteld van staan hoe bereid mensen zijn om een handje toe te steken.

3. Klop aan bij je baas

Wacht niet tot het water je aan de lippen staat om met je baas te praten over de uitdagingen van het ouderschap. In veel gevallen weet hij of zij maar al te goed dat de eerste jaren vreselijk vermoeiend zijn, en kunnen jullie samen op zoek gaan naar een flexibele oplossing, zoals glijdende uren, meer thuis werken of tijdelijk een dag minder werken. Het heeft geen zin om in een hoekje te zitten afwachten tot je werkgever zelf in de gaten krijgt dat je het moeilijk hebt en de ideale oplossing uit zijn hoge hoed tovert.

4. Kieper je schuldgevoel in de vuilbak

Het idee dat je nooit genoeg kan doen voor je kind én voor je werk zal onvermijdelijk opduiken, maar het heeft geen zin om je daar schuldig over te voelen. Schuldgevoelens vreten energie, en die kan je beter ergens anders in stoppen. Leer vooruit te kijken, niet achterom, en probeer maximaal te genieten van de tijd die je met je gezinnetje doorbrengt.

5. Zet je smartphone uit

Weinig dingen zijn zo frustrerend als tegelijk met je kind en je werk bezig zijn. Maak duidelijk afspraken over wanneer je bereikbaar zal zijn en zet je smartphone zo veel mogelijk uit als je thuis bent. Het lijkt op korte termijn misschien ondenkbaar om jezelf zo af te sluiten van de wereld, maar het creëert rust die je ontzettend goed kan gebruiken.

Manu Sinjan