Wat doe je aan een midcarrièrecrisis?

Wat is het, hoe ontstaat het en vooral: wat doe je eraan? Regiotalent ontrafelt de midcarrièrecrisis. Een kleine tip: er komt geen dure motorfiets aan te pas!

Wat?

Bij een midcarrièrecrisis heb je het gevoel dat je vast zit in je loopbaan en een plateau bereikt hebt. De gedachte ‘Wat nu?’ overheerst, hoewel je je professionele strepen reeds verdiende en een mooi bijhorend salarispakket krijgt. Een midcarrièrecrisis steekt meestal halverwege je professionele loopbaan de kop op, maar kan ook vroeger of later opduiken. Ze hangt niet per se samen met een midlifecrisis.

Signalen?

– De buitenwereld ziet je als een succesvol iemand met een bloeiende carrière

– Je hebt het gevoel dat je niet verder kan groeien of evolueren in je job

– Je bent extreem moe na een werkdag

– Je motivatie en enthousiasme zijn onder nul gezakt

– Je hebt weinig interesse in je professionele resultaten

– Je zelfvertrouwen krijgt een flinke deuk

– Je kan enkel op het negatieve focussen

Opgelet, elke midcarrièrecrisis is anders. Niet iedereen kan alle signalen afvinken bij het vaststellen van een crisis.

Remedie?

Neem tijd om terug te kijken en na te denken: werd de crisis veroorzaakt door een bepaalde gebeurtenis? Hangt het samen met persoonlijke tegenslagen? Je crisis begrijpen is een eerste stap.

Lijst je professionele successen op. Terugkijken op de mijlpalen uit je professionele loopbaan kan je helpen om weer plezier te krijgen in je job.

De radicale oplossing? Kies voor een carrièreswitch. Word barista, open je eigen bloemenzaak of school je om tot loodgieter.

Minder drastisch, maar ook efficiënt: blijf in dezelfde branche werken, maar zorg voor verdieping. Volg bijkomende opleidingen en hervind de liefde voor je werk.

Ga een tijdje parttime werken en maak tijd voor hobby’s, reizen of je (klein)kinderen. Kom op adem en neem de tijd om na te denken over de volgende stap.

Word zelfstandige in bijberoep, liefst in een andere branche. De extra impuls kan ook motiverend werken voor je huidige job.

Ga binnen het bedrijf op zoek naar nieuwe uitdagingen, functies of projecten. Zo blaast er een frisse wind doorheen je werkdag.

Eveline Janssens

Bronnen:

www.thebalancecareers.com

www.theatlantic.com