Van bullshit naar impact op de werkplek: dat doe je zo

Zie je niet echt de meerwaarde van je baan? Lijkt je job dan ook erg veel op een bullshit-bezigheid zonder einde? Dan is het tijd voor morele ambitie, althans wanneer we de Nederlandse vooruitgangsdenker Rutger Bregman mogen geloven.

Gaat bij de naam Rutger Bregman geen belletje rinkelen?  Bregman was de man die doodleuk op Davos ging vertellen dat als de rijken der aarde allemaal correct hun belastingen zouden betalen, de meeste problemen op deze wereld gelijk zouden kunnen worden opgelost. Davos, dat is die mondaine plek waar de jaarlijkse economische topbijeenkomst is van het World Economic Forum. Ze konden er daar allerminst om lachen.

Bregman is dan ook een vooruitgangsdenker die geen heilige huisjes schuwt. Ook over de wereld in het algemeen en de werkplek in het bijzonder heeft de bevlogen Nederlander zo zijn ideeën. Hij vindt namelijk dat we met z’n allen te veel talent verspillen door geen actie te ondernemen. Het ontbreekt ons volgens Bregman aan morele ambitie. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven, met de gelijknamige titel. In dat boek werpt hij een model op met twee vragen: Hoe ambitieus ben jij? en Hoe idealistisch ben jij? “Wanneer je niet idealistisch en niet ambitieus bent, kom je terecht in de categorie met bullshit jobs. Nutteloze banen, althans volgens de mensen die ze hebben”, vertelde hij nog op Amsterdam Business Forum.

Tandenborstelverkopers

Enerzijds zijn er volgens Bregman de mensen die ambitieus zijn, maar niet idealistisch. Ook dit is volgens de Nederlander verspillen van talent. Ze gaan naar sectoren waarin niet veel nieuws wordt gecreëerd. Het zijn geen ondernemers, ze starten geen nieuwe bedrijven, ze zijn vaak niet gefocust op de grootste problemen van de wereld. Ook ondernemers vallen volgens Bregman soms in deze categorie. Het zijn de mensen die bedrijven starten die weinig waarde toevoegen. “Het verkopen van abonnementen op elektrische tandenborstels bijvoorbeeld”, aldus Bregman.

Idealisme zonder visie

Anderzijds zijn er werkers die idealistisch en niet ambitieus zijn. “Dat is mijn bubbel”, geeft Bregman toe. “Maar je ziet dit ook veel bij Gen Z. Ze willen wat minder werken, daarom is parttime werken populair. Ze willen ook een baan hebben die hun passie voedt, die goed voelt voor ze. Als je de wereld wil veranderen, gaat het niet over hoe dat voelt voor jou, maar over wat je doet, over de echte impact die je maakt. De mensen in deze categorie zijn ook erg gefocust op wat ze niet doen. Geen vlees eten, niet vliegen, geen plastic rietjes gebruiken…

Wanneer je echter alleen maar focust op wat je niet doet, dan zul je in het beste geval helemaal geen impact maken. Een volslagen gebrek aan ambitie dus. Ze zijn te veel bezig met hoe ze zich voelen, hoe ze overkomen, maar veel te weinig met de grootste problemen in de wereld.”

Morele ambitie

De oplossing volgens Bregman? Morele ambitie. Dat betekent dat je afwijkt van de standaardpaden van succes en op een doordachte manier van de wereld en jouw werkplek een betere plaats maakt. Dat betekent ook volgens Bregman dat je anders moeten durven zijn. Sterker nog: misschien vinden mensen je vreemd omdat je niet voldoet aan de standaard definitie van succes. Focus ook op impact volgens Bregman. Denk niet te klein. Iemand helpen is goed, honderd mensen helpen is beter. Op de werkplek betekent dit dat je niet per se altijd individuele efforts moet doen, maar vaak ook moet durven om met gewaagde ideeën de groep wakker te schudden. Zo word jij ook een beetje een vooruitgangsdenker. Tot slot: stel meedogenloos prioriteiten aldus Bregman.  Er is altijd een gebrek aan energie, tijd en middelen. Focus daarom op de problemen die echt belangrijk zijn en op grote(re) schaal spelen en waar vaak (te) weinig aandacht voor is.

Pascal Dewulf

Bron: MTSprout.nl