Test jezelf: heb je een bore-out?

Voor alle duidelijkheid: een bore-out is geen burn-out. Wanneer je een bore-out hebt, zit je weliswaar nog vol energie en passie maar kan hetgeen je doet je niet meer boeien. Wil je niet dat je bore-out uiteindelijk eindigt in een burn-out, dan is ingrijpen de boodschap. Deze symptomen vertellen je dat het vijf voor twaalf is.

1. Je zit de hele dag naar de klok te staren

Je zit wat verveeld en lusteloos heen en weer te schuifelen op je werkplek, betrapt jezelf erop dat je voortdurend naar je horloge zit te turen en sjokt iets te vaak richting koffieautomaat om daar even je gedachten te verzetten. Iedereen zal zichzelf wel eens herkennen in deze beschrijving maar wanneer dit je dagelijkse routine is dan is de kans reëel dat je aan een bore-out lijdt.

2. Je voelt geen betrokkenheid

Een bore-out is een mentale toestand die wordt veroorzaakt door een gebrek aan betrokkenheid en een onevenwicht op het vlak van welbehagen in je job. Dat gevoel kan zover gaan, dat je geen enkel alternatief meer overweegt. Je bent met andere woorden zo gedemotiveerd dat je kansen op een andere job binnen het bedrijf laat schieten. Je bent dus niet uitgeblust maar zit gewoon in slaapmodus.

3. Je krijgt geen erkenning van je baas

Vaak vormen een gebrek aan erkenning, beledigingen door je baas, achterbaks gedrag van je collega’s of bijvoorbeeld een afwijzing voor deelname aan een belangrijk project de trigger die je in de bore-out-zone brengen. Met werkbelasting heeft een bore-out meestal niets te maken. Mogelijk verzet je nog altijd bergen werk maar interesseert het je geen moer.

4. Je beleeft geen plezier aan je werk

Wanneer je het te ver laat komen met een bore-out dan zal die uiteindelijk ook je prestaties op de werkvloer structureel ondergraven. De klachten van mensen met een bore-out lijken op die van burn-out: uitputting, gebrek aan concentratie, vergeetachtigheid, lichamelijke klachten en een gevoel van algehele malaise en lusteloosheid. Met een bore-out ben je vaak echter verre van ‘opgebrand’ maar besef je soms plots dat je gewoon geen plezier meer beleeft aan je werk.

Wat kan je doen?

Je vreest dat je een bore-out hebt en wil er uitkomen? Neem dan zo snel mogelijk maatregelen. Praat erover met mensen die je kan vertrouwen. Neem bijvoorbeeld een coach (van buiten het bedrijf) onder de arm. Vermijd je baas of je collega’s als gesprekspartners. Stap pas op hen af wanneer je er met een andere, neutrale gesprekspartner bent uitgekomen en je een oplossing in je hoofd hebt die je op tafel wil gooien. In afwachting daarvan kan je maar beter proberen om de dagdagelijkse sleur te doorbreken. Denk na over dingen die jijzelf leuk vindt en die je snel in een gemiddelde werkdag kan inpassen.

Pascal Dewulf