SOS Avondspits

De trein halen, de oudste uit de naschoolse opvang halen, de jongste bij de crèche oppikken, snel nog een pak melkpoeder halen bij de apotheek, koken, maaltafels herhalen, een uitgelopen pamper oplossen, badtijd, verhaaltjes lezen, monsters van onder het bed jagen… Pfff. Is de avondspits vermoeiender dan de hele werkweek samen? Geen nood, Regiotalent heeft wat tips klaar voor een vlotte en minder stressvolle avondspits.

Structuur

Implementeer een vaste routine. Eerst samen huiswerk maken, dan wat ontspanning terwijl mama of papa kookt. Na het eten is het tijd voor bad, het klaarzetten van boekentassen en werktassen en wat opruimen. Iedereen belonen voor een vlot verloop kan met een voorleesmomentje of samen een serie kijken. Doordat de avond voorspelbaar is, weet elk gezinslid wat er van hem/haar verwacht wordt en wanneer.

Weekmenu

Vermijd kook- en boodschappenstress. Doe je boodschappen in het weekend, geef een bestelling in of haal je boodschappen op. Brainstorm op zondag wat het weekmenu wordt, zo heb je geen last van keuzestress. En kook eventueel in het weekend en vries porties in. Je kan jezelf één keer per week het leven makkelijker maken door te kiezen voor een afhaalmenu.

Hulp in huis

Voorzie een extra paar handen in huis: een buurmeisje of -jongen die een centje wil bijverdienen en een uurtje met je kleuter komt spelen. Of een oudere dame uit de buurt die wel wil helpen met koken of babybadjes geven. Iedereen blij, toch?

Carpool

Van de tennisles naar de tekenacademie en de repetitie voor het optreden van het koor. Al die ritjes tellen op. Spreek met andere ouders een carpoolsysteem af om het voor iedereen iets makkelijker te maken.

Rust

Overlaad de avond niet: geen bijkomende speelafspraken, vriendenetentjes of een vergadering van de sportvereniging. Is er na het eten-huiswerk-bad nog tijd? Kies dan voor qualitytime en speel bijvoorbeeld samen een gezelschapsspel.

Beloning

Voer een stickersysteem in waarbij je kinderen beloond worden indien ze een handje helpen bij een vlotte avondspits. Lees: geen driftbuien, netjes aan tafel zitten en helpen afruimen. Is de spaarkaart vol, dan kiezen de kinderen de film op vrijdagavond. En ja, het is die 672ste keer Frozen waard.

Eveline Janssens