Ontdekken wat je echt energie geeft in je werk? Dat doe je zo

Je werk, daar hoor je energie van te krijgen. Bedoeling is niet dat je elke avond als een lege batterij op de zetel ploft. Ga je echt voor je job, dan moet je ’s avonds uiteraard altijd wat bekomen. Dat is normaal. Bedoeling is echter dat je interne batterij op de werkplek ook wordt bijgeladen. Niet dat ze enkel leegloopt. Het is dan ook belangrijk om te ontdekken wat je energie geeft in je werk. En hoe je je energieniveau behoudt. Dat doe je zo.

Een eerste belangrijk facet van die energietoevoer in je job is ontdekken waar jij je het meest op een gebalanceerde manier betrokken in voelt. Waar ga je helemaal in op? Er moet een soort van flow zijn in je werkdag waarbij je de tijd vergeet en je helemaal opgaat in de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Je verveelt je met andere woorden niet, maar je wordt ook niet overmatig uitgedaagd. Op zo’n moment kan niets of niemand jou afleiden.

Op onderzoek

Is aan dat eerste uitgangspunt voldaan, maar voel je toch dat er ‘iets’ is op je werkplek waardoor je energie lijkt weg te lekken? Dan moet je op onderzoek uitgaan. Gaat het om de manier van werken? Kan je jezelf onvoldoende ontplooien? Of moet je misschien meer richting je baas en/of collega kijken omdat het daar niet echt lekker voelt? Praat er dan gelijk met iemand over die je in vertrouwen kan nemen op de werkplek. Maar ook daarbuiten. Overleg met andere mensen over hoe je je voelt op het werk en wat zij daarvan denken. Neem geen genoegen met ‘het is overal wat’. Tuurlijk zit daar wel een grond van waarheid in, maar daar heb jij op dat moment helaas geen boodschap aan. Integendeel, als je dat lang aan je laat knagen, ga je stilaan opbranden. Bottom line: probeer externe energievreters zoveel als mogelijk uit de weg te ruimen.

Baken je werkdag af

Belangrijk voor je energiebehoud is ook dat je je werkdag min of meer kan afbakenen. Iedere morgen om zevenen voor het scherm en dan doorgaan tot acht uur ’s avonds? Nefast voor je energieniveau. Uiteraard moet er al eens worden doorgewerkt. Wanneer dat echter een routine wordt in je job, dan moet je in het belang van je eigen energiebehoud het roer omgooien. Wat daar ook voor nodig is. Neem elke dag tijd om te unpluggen met bijvoorbeeld een rustig ontbijt, een babbeltje tussendoor, een aangename lunch en ook een ontspannende activiteit na de werkdag. Vind je daar helaas geen tijd voor, dan moet je ingrijpen. Alleen zo kan je energieniveau ook op lange termijn intact blijven.

Neem zelf het initiatief

En dan eentje dat misschien minder voor de hand liggend is: draag zelf ook bij aan de goede werksfeer op de vloer. Ook dat geeft je energie. Een bakje koffie halen voor je collega’s, een kwinkslag, even een begripvol gesprekje hebben of een helpende hand. Maakt niet uit, maar laat die positiviteit ook uit jezelf komen. Ook daar krijg je bakken energie van.

Pascal Dewulf