Niet je droomjob en toch tevreden? Het kan!

We gaan allemaal op zoek naar een droomjob. Stel echter dat die droomjob gewoon een job wordt: kan je dan nog gelukkig zijn als professional? Ja hoor!

Een job die niet jouw droomjob is, kan toch jouw professionele geluksgevoel voldoende voeden. Het is allemaal een kwestie hoe je de dingen bekijkt. Heb je de juiste professionele ingesteldheid, dan kan ook jij iedere dag fluitend richting werk. Belangrijk is echter dat je de juiste mentale ingesteldheid hebt. Met elke job kan je immers een meerwaarde creëren. Vind je je job misschien wat saai? Dan kan je het ook anders bekijken. Je ontsnapt mogelijk aan het stressgevoel die een uitdagende job met zich mee kan brengen.

Een job, geen droomjob

Wil dat zeggen dat je tot het eind jouwer dagen die saaie job moet doen? Helemaal niet, en daar komt dan jouw mentale veerkracht weer op de proppen. Doe je een job, maar geen droomjob dan kan je je inzetten voor die job, maar tegelijkertijd toch uitkijken naar iets anders en beters. Ondertussen kan je je vaardigheden aanscherpen door bijvoorbeeld een extra opleiding te volgen of door je aan te sluiten bij een vakgroep om zo je professionele netwerk uit te bouwen als opstapje naar die droomjob.

Professionele ei

Het moet trouwens niet gezegd dat een droomjob enkel bestaat uit graag je werk doen. Misschien voldoet je jobinhoud niet honderd procent aan wat jij verwacht van een droomjob, maar zijn de werksfeer en jouw collega’s echt fantastisch. Ook dat is immers van levensbelang om je lekker te voelen in een job. Wil je toch echt wat anders? Kijk dan eens rond in het bedrijf waar je aan de slag bent. Weet je er nog ergens zo’n leuk team zitten en denk je dat je daar wel jouw professionele ei helemaal kwijt kan? Probeer het dan eens met een interne sollicitatie. Wat je ook doet, doe het steeds met de glimlach en positiviteit en dan zal je snel ontdekken dat een groot deel van je professionele geluk ook uit jezelf voortkomt.

Deadline

Wanneer je het gevoel dat je professioneel toch niet op je plaats zit niet van je af kan zetten, dan kan je je huidige job ook als een tijdelijk iets beschouwen op weg naar iets beters. Opgelet, je engagement en motivatie mogen door dat tijdelijke karakter echter niet worden aangetast. Om te voorkomen dat je helemaal uitgeblust raakt, kan je jezelf op dat vlak echter best een deadline opleggen, een datum waarop je uiterlijk een professionele wending gemaakt wil hebben.

Pascal Dewulf