Niet echt uitgerust na je zomervakantie? Dit is waarom en zo verhelp je dat snel

Voor de meesten zit de zomervakantie er alweer op. Voel je je desondanks niet echt fris en energiek? Dan leggen wij je graag hoe dat komt en wat je daaraan kan doen.

Leuk is anders

Wanneer je energieniveau na deze zomervakantie op een bijzonder laag pitje zit, is dat niet zo vreemd. Uit een onderzoek van iVox in samenwerking met online-apotheek Viata.be blijkt immers dat heel wat Belgen na de zomer uitgeteld op de bank zitten. We moeten er geen doekjes om winden. De voorbije maanden zijn voor heel wat mensen behoorlijk slopend geweest. De coronacrisis, de lockdown, de repercussies op het werk, … Heel wat Belgen hebben zich tijdens de zomer dan ook niet echt kunnen ontspannen, eens te meer omdat de coronamaatregelen van kracht blijven en we met z’n allen ondertussen al bijna zes maanden met mondmasker en ontsmettende handgel als vaste attributen op pad moeten. Leuk is anders.

#Staycation

Volgens het onderzoek van iVox geeft 4 op de 10 Belgen aan meer last te hebben van kwaaltjes zoals hoofdpijn en slapeloosheid. Vooral de tweede coronagolf viel ons zwaar: 17% ondervond meer huidhonger dan tijdens de eerste, 16% een groter gebrek aan energie en 15% meer slaapproblemen. Bovendien zal de zomer van 2020 in ons geheugen blijven als de zomer van de #staycation. Zomaar even 7 op de 10 Belgen bleven thuis, 2 op de 10 namen zelfs geen vakantie. Ruim 1 op 2 Belgen stelt dan ook niet echt aan zomerrust te zijn toegekomen noch zich voldoende te hebben kunnen ontspannen. Bijna de helft van de Belgen voelt zich volgens het onderzoek dan ook niet of minder goed in zijn of haar vel. Daarnaast maakt meer dan de helft zich meer zorgen over de toekomst en is bovendien meer gestresseerd.

Leef als een sprinter

Goed, wat kunnen we daaraan doen? Leef wat meer als een sprinter. Pardon? De meeste mensen nemen een aantal weken verlof en gaan dan weer voor een aantal maanden non-stop aan de slag. Een werkmarathon dus. Verdeel je werk/vakantie dan ook meer in sprintjes. Een lang weekend, een midweek: hak dat lange stuk in een aantal kortere stukken. Trek werkspurtjes en dan weer een vakantiespurtje. Je energiepeil zal er wel bij varen. Doe tussendoor eens gek. Sommige mensen zijn dat helemaal kwijt geraakt. Het kan echt geen kwaad om geregeld de grapjas uit te hangen thuis of op het werk. Samen schaterlachen of uitbundig plezier maken geeft tonnen energie. Veel tijd neemt het niet in beslag en het heeft een geweldig effect. Tot slot: stem je dagroutine af op meer energie. Dat wil zeggen: op tijd naar bed, vlij je al eens in de sofa zonder meer, eet wat gezonder, probeer regelmatig een wandeling te maken op een plek die jij leuk vindt, zoek leuke mensen en gesprekken op. Kortom, kijk uit naar die dingen die jou weer de broodnodige energie geven.

Pascal Dewulf