Moeilijke job? Zo neem je je job niet mee naar huis

Ben je verpleger of verpleegster voor kankerpatiënten? Of sociaal assistent en zie je elke dag schrijnende gezinssituaties? Werk je als psycholoog met tieners die het zwaar hebben? Dan heeft Streekpersoneel enkele goede adviezen klaar om je job ’s avonds achter jou te laten en mentaal niet op jou te laten wegen.

Overgang

Trek de deur van je werk letterlijk en figuurlijk achter je dicht. Gebruik je pendeltijd als overgangsperiode tussen je werk en je privésfeer. Zet muziek op in de auto om je hoofd leeg te maken, duik in een boek of tijdschrift als je het openbaar vervoer gebruikt en fiets de benen los als je op twee wielen pendelt.

Thuiskantoor

Heb je een praktijk aan huis en luister je daar naar moeilijke verhalen van patiënten? Creëer een ritueeltje om de werkdag af te sluiten. Ga even buiten met de hond, zet een kop thee of begin gezellig te kokerellen.

Tegengewicht

Zet in op positivisme: onderhoud vriendschappen, zet je in voor je vereniging of maak tijd voor een hobby die je energie en voldoening geeft.

Leef gezond

Wapen je ook lichamelijk tegen zware dagen: slaap voldoende, eet gezond, beweeg en beperk alcohol en tabak. Een gezonde geest in een gezond lichaam, weet je wel.

Praat erover

Deel regelmatig je verhaal met andere professionelen rondom jou. Je collega’s bijvoorbeeld, zij begrijpen wat je ervaart. Of is er een vertrouwenspersoon op het werk? Dan kan hij of zij je bijstaan: met een luisterend oor, advies of een eventuele doorverwijzing.

Zoek tijdig hulp

Voel je dat je werk steeds meer gaat wegen, dat je weinig veerkracht hebt in het omgaan met de verhalen en dat je werk je privéleven te veel binnensluipt? Zoek dan tijdig en actief hulp. Een praatgroep voor professionelen, een psycholoog of psychiater reiken je de juiste tools aan om je te wapenen.

Eveline Janssens