Luieren loont, ook voor je carrière

Af en toe lekker niks doen, loont. Ook voor je carrière. Geloof je dat niet? Lees dan gerust even verder.

Dagdromen, even lekker op de sofa met een leuk muziekje of gewoon helemaal niks doen. Volgens neuropsychiater Theo Compernolle is het van cruciaal belang dat je je brein geregeld rust gunt. “We beschouwen nietsdoen als tijdverspilling, maar dat klopt niet. Het is nodig om tot goede prestaties te komen, creatief te zijn en mentaal gezond te blijven”, klink het.  

Vurig pleidooi

Neuropsychiater en auteur Theo Compernolle houdt in zijn boeken steevast een vurig pleidooi om je denkend brein meer rust te gunnen en vaker niets te doen: “Nietsdoen is om te beginnen belangrijk om goed te presteren en creatiever te worden. Op het moment dat je je denkend brein rust gunt, schiet je archiverend brein in gang. Dit zijn hersennetwerken die nieuwe informatie bekijken, opslaan en verbanden leggen met wat er al is.”

Luie momenten

Er is dus niet mis met van die luie momenten waarbij je even lekker niets doet. Zie het als een soort van micropauzes waarin je bijvoorbeeld even door het raam staart. Zomaar. Of gewoon wat luiert op de sofa terwijl je kat of hond je gezelschap houdt. “Voorwaarde is wel dat we op die momenten werkelijk niets doen”, aldus Theo Compernolle. Heb je dus zo een lekker-niets-doenmomentje te pakken, wees dan ook consequent. Zit je bijvoorbeeld in de trein en staar je door het raam of heb je bijvoorbeeld een dood momentje tussen twee meetings? Gebruik dat dan om niets te doen. Grijp dus niet instinctief naar je smartphone of ga niet nog snel je mails checken.

Breinpauzes

Compernolle noemt die luie momenten immers perfecte breinpauzes voor herstel en ontspanning. Ook maken ze je los van het voortdurende stressniveau dat wordt gevoed door het gebliep en geping van nieuwe berichtjes op je smartphone of laptop. Pak je dat moment, dan geef je je grijze massa niet enkel rust, maar sta je je hersens ook toe om nieuwe associaties te maken of na te denken over een specifiek problemen waar je al een tijdje mee zit. Vaak ontstaat er tijdens die rustpauzes dan een aha-moment waarop je oplossingen zal vinden. Je hersenen zijn een fantastisch iets. Laat je ze even rusten, dan schieten ze op de achtergrond toch weer aan het werk. Bottom line: gun je hersenen regelmatig een welverdiende break en je zal zien dat je carrière er zeker wel zal bij varen.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be