Kwetsbaarheid op de werkvloer: goed of niet?
26/06/2023
Steeds vaker lees je tegenwoordig dat jezelf kwetsbaar opstellen een kracht kan zijn. Ook op de werkplek. De hamvraag: is dat ook wel zo?
Gekneld tussen twee uitgangspunten
Alleen maar kracht uitstralen op de werkplek zou contraproductief werken. Jezelf daarentegen kwetsbaar opstellen, zou je positie op de werkplek zelfs kunnen versterken. Daar zit je dan, gekneld tussen twee elkaar tegensprekende uitgangspunten. Feit is dat jezelf kwetsbaar opstellen voor de meeste professionals een heuse opgave is. Zij geven zichzelf professioneel liever niet bloot. Ze vermoeden immers dat wanneer ze in hun emotionele kaarten laten kijken, andere collega’s dat vroeg of laat tegen hen zullen gebruiken. Of ook dat hun baas hen bij de volgende promotieronde als te licht zal scoren.
Het hangt er zoal vanaf
Het is daarenboven niet zozeer dat je jezelf kwetsbaar opstelt. Vaak hebben we echter angst dat we onze kwetsbaarheid op de werkvloer op het verkeerde moment aan de verkeerde persoon tonen. En dat dit contraproductief zou werken. Het hangt er allemaal een beetje vanaf. Moet je er bijvoorbeeld een voor het bedrijf strategische beslissing doorkrijgen, dan kan je die kwetsbaarheid best doseren. Je mag uiteraard je bezorgdheden kenbaar maken. Aangeven dat je zelf ernstige twijfels hebt over de weg die je hebt uitgestippeld, geeft dan mogelijk weer aan dat je niet zeker bent van je stuk. Kwetsbaarheid wordt dan al snel synoniem met een gebrek aan vastberadenheid.
Altijd sterk willen zijn, leidt tot frustratie
Je kan die kwetsbaarheid op de werkvloer echter ook op een andere manier bekijken. Op de werkplek altijd voor alles een oplossing willen hebben en nooit vraagtekens plaatsen bij de acties die je onderneemt, kan een problematisch gebrek aan kwetsbaarheid zijn. Wanneer je jezelf steevast als een soort van superman/supervrouw positioneert op de werkplek, kan dit zelfs tot frustraties leiden bij je collega’s. Het ondermijnt immers de collectieve kracht van het team. En het staat het vinden van de beste oplossing ook vaak in de weg. Ook dat is dus jezelf kwetsbaar opstellen.
Minder voor de hand liggend
Of neem nu ‘nieuwsgierigheid’. Ook dat is kwetsbaarheid. Het betekent dat je vernieuwende oplossingen wil zoeken. En onbetreden paden wil bewandelen. Zulks impliceert immers ook dat je het niet altijd bij het rechte eind zal hebben en dat beproefde methodes uiteindelijk optimaler zullen blijken. Toch moet er op de werkplek ook ruimte zijn voor dit soort van kwetsbaarheid. Innovatie kan immers enkel ontstaan vanuit nieuwsgierigheid. Van nieuwe dingen te proberen en te kijken of die al dan niet beter werken dan bekende manieren van werken.
Grenzen durven stellen
Kwetsbaarheid betekent ook dat je op de werkplek grenzen durft te stellen. Wanneer je to-dolijst bijvoorbeeld te lang wordt en je voelt dat je daardoor uit de bocht dreigt te gaan. Kortom, kwetsbaarheid betekent niet dat je altijd alles met iedereen deelt. Wel dat je op het juiste moment aangeeft wat je bekommernissen zijn, dat je duidelijke grenzen stelt voor jezelf en dat je altijd nieuwsgierig blijft naar verbeter mogelijkheden. Ook wanneer die achteraf misschien niet altijd uitdraaien zoals je verwachtte.
Pascal Dewulf