Je partner bepaalt mee hoe succesrijk je bent in je beroepsleven

Wat iedereen al intuïtief vermoedde, is nu bevestigd door de Amerikaanse professoren Brittany Solomon en Joshua Jackson van de universiteit van Saint-Louis, in de staat Missouri: de persoonlijkheid van je partner bepaalt mee hoe succesrijk je bent in je professionele leven.

Gewetensvolle partner zorgt voor succes

De twee professoren komen tot de conclusie dat je meer verdient, meer kans hebt op promoties en een grotere tevredenheid zal bereiken over je job naarmate je partner “gewetensvoller” is. De vraag is dan natuurlijk wat ze bedoelen met “gewetensvoller”. Ze zijn tot die term gekomen na een zeer doorgedreven persoonlijkheidstest die onder meer aangeeft hoe sterk het vertrouwen is dat partners in elkaar hebben.

De twee professoren hebben op een wetenschappelijke manier onderbouwd wat we eigenlijk allemaal intuïtief ook weten: als het goed gaat in je relatie is dat de beste manier om ook sterk te presteren in je job. En ze geven ook aan dat het eerlijk verdelen van de huiselijke taken een steeds belangrijker element is om tot een sterke relatie te komen.

Carrière heeft ook gevolgen voor relatie

Voorts is de persoonlijkheid van je partner niet alleen belangrijk voor je carrière, maar ook het omgekeerde is waar. Want als je scoort in je beroepsleven, wek je ook de interesse van andere potentiële partners, wat dan thuis weer voor spanningen kan zorgen, zeker als je partner minder belang hecht aan carrière. En iedereen weet ook dat bijvoorbeeld een ontslag of een faillissement enorme gevolgen kan hebben voor je relatie.

Het komt er volgens de onderzoekers daarom op de eerste plaats op aan je goed bewust te zijn van de sterke correlatie tussen je professionele leven en je relatie. En om ervoor te zorgen dat in beide het evenwicht goed wordt bewaard.

Geert Degrande