In vier stappen naar een gelukkiger werkleven (5)

Of je nu aan de deur gezet wordt of zelf de benen neemt: ontslag brengt altijd een pak onzekerheden met zich mee. Hoe je het ook draait of keert: je werk is niet alleen een manier om geld te verdienen, het is een deel van je leven. In ‘Hoera, ontslag!’ toont ervaringsdeskundige en coach Rilla Lysens hoe ontslag ook het begin van iets nieuws kan zijn. Ze verloor zelf haar job bij een collectief ontslag, zette al haar collega’s aan de deur en ontsloeg dan zichzelf. Haar boek is er voor wie op zoek is naar de juiste flow: goed in je vel, rustig in je hoofd, lekker in je carrière en content in je leven.

Deze week zoemen we in op het feit dat je best mag vinden: “screw finding you passion”

(Of waarom we niet allemaal juf, brandweerman of dierenarts moeten zijn)

Hoe oud was jij toen iemand je vroeg “en wat wil jij worden als je groot bent”? Drie, vier, waarschijnlijk maximum vijf. De kans is groot dat je het niet wist. Of misschien antwoordde je juf, brandweerman of dierenarts. Politieagent kon ook, of kapster. Superheld, piraat of ballerina in het beste geval. Onze cultuur plant op dit moment al meteen het eerste zaadje in ons onderbewustzijn dat we “iets” moeten worden. Op die leeftijd verwacht natuurlijk niemand een zinnig antwoord, maar onze maatschappij blijft deze vraag, in andere vormen, aan ons stellen. In de middelbare school kies je voor het eerst een richting. Dan ga je misschien verder studeren, of een vak leren. Ook dan moet je kiezen. Daarna kies je een job, een beroep, een firma…

Persoonlijkheden

Voor sommige type persoonlijkheden is dat geen probleem. Ze kiezen een vak(gebied) en vinden het boeiend om het tot op de bodem uit te spitten. De mensen met een duidelijk levensdoel, ze bestaan. Maar ze zijn niet met zo veel. De maatschappij leert ons echter al heel vroeg in ons leven dat we moeten kiezen. Dat we mensen met “12 beroepen en 13 ongelukken” niet serieus kunnen nemen. Dat we ons niet heel de tijd kunnen bedenken, want dan komen we uiteindelijk nergens (dan gaan we er al van uit dat we ergens willen komen, en waar is dat dan?). Vaak lijkt het ook maar alsof mensen hun passie of levensdoel hebben gevonden. Het aantal leerkrachten, artsen, boekhouders en sociaal werkers die in loopbaanbegeleiding komen, stijgt elk jaar. Ze kozen een vak. Ze gingen ervoor. Tot op het punt dat het hen verveelt of verstikt. Door de keuze die ze maakten, vaak onbewust gestuurd, komen ze ergens op een punt dat ze uitgekeken zijn.

Volharding

Nochtans hoor ik dagelijks klanten zeggen “vond ik maar mijn passie, vond ik maar waarvoor ik in de wieg gelegd bent”. We hebben nu eenmaal de neiging om het durven kiezen voor één specifiek en nauw pad, te romantiseren. We denken aan grote schrijvers, baanbrekende (soms geobsedeerde) wetenschappers en topdokters. We bewonderen de volharding van moeder Theresa en de roeping van Gandhi. Onze cultuur geeft ons het idee dat we op zoek moeten naar dat ene ultieme doel, die ene weg, die ons passie zal brengen. Passie, verlichting en het ultieme (werk)geluk.

Maar wat als je nu gewoon niet zo’n persoon bent? Wat als je interesse hebt in heel veel dingen? Wat als je nieuwsgierig bent naar wat het leven allemaal te bieden heeft? Wat als je enorm enthousiast kan worden over iets? Je steekt er tijd en geld in, ook veel passie.

Multipotentialists

Tot je op het punt komt dat je het wel ongeveer hebt gezien…. Iets anders prikkelt je verbeelding en je ontdekt die wereld. Je steekt er tijd in en misschien weer wat geld. Onze maatschappij heeft de neiging om dit soort gedrag te bestempelen als fout. Al van heel jongs af aan krijgen we dat te horen: “concentreer je nu eens op één ding”, “je kunt niet alles willen”, “neen, je kan geen kapsalon openen én ook een winkel voor verkleedkleren én dierenverzorger zijn”. Ook in ons volwassen leven fronsen er wenkbrauwen als we vaak van werk veranderen, of om de zoveel tijd een nieuwe sport of hobby gaan beoefenen. Gevolg: wie dit herkent, voelt zich vaak verloren, raar, inefficiënt en onsuccesvol. Want helaas wordt succes in onze maatschappij nog veel te vaak ingevuld met status, geld, macht en een duidelijke rol hebben in de wereld. Herken je dit? Goed nieuws: je bent niet raar! Je hebt gewoon multi-potentieel-talent! En je bent niet alleen! Emilie Wapnick richtte een heuse gemeenschap op van wat ze noemt multipotentialists.

Op haar website kan je lezen hoe ze jaren worstelde met het feit dat ze niet in een professioneel vakje paste. Ze omschrijft zichzelf als multipotentialist, maar als je het concreet wil weten, zal ze je zeggen dat ze artiest, ondernemer, schrijver, spreker en coach is. Daarbij volgt ze een master chemie, speelt ze verschillende muziekinstrumenten en is ze best een handige webdesigner. Verder is ze vooral eindelijk gelukkig, nu ze voluit heeft durven zeggen: screw finding my (one) passion. Laten we even bekijken waarom je beter stopt met je zorgen te maken over het vinden van je roeping of je passie. Multipotentialists hebben immers krachten, die andere niet hebben. We zetten ze even op een rijtje:

  1. Idee synthese
    Synthese wordt in het woordenboek omschreven als het vormen van iets nieuws uit twee verschillende/tegengestelde bewegingen. Met andere woorden, door het samenbrengen van twee of meer kennis- of interessevelden, worden er nieuwe ideeën geboren. Multipotentialists zijn dus de beste katalysatoren voor innovatie en vernieuwing.
  1. Een brein als een trein

Als deze groep geïnteresseerd geraakt in een bepaald onderwerp, dan gaan ze er helemaal voor. Ze gaan hard en ze gaan snel. Ze lezen alles wat ze erover kunnen vinden. Ze volgen cursussen en opleidingen aan sneltempo en surfen het net af naar meer informatie over het topic. Bovendien zijn ze het gewoon om beginners te zijn, aangezien ze nogal vaak opnieuw beginnen. Ze weten uit ervaring dat starter zijn niet erg is. Vaak zijn ze daarom ook veel minder bang om aan iets nieuws te beginnen. Ze hebben er meestal vertrouwen in dat ze materie onder de knie zullen krijgen. Uit de comfortzone stappen, is voor hen geen groot punt, het is zelfs iets dat ze nodig hebben om de saaiheid te bestrijden. Bovendien zijn multipotentialists een kei in het overdragen van kennis, skills en competenties van het ene kennisveld naar het andere. Hun pallet aan “transferable skills” (skills die ze kunnen overdragen naar een ander domein, maar die daar even inzetbaar zijn, al is het op een andere manier) is groot. Ze putten er kracht én snelheid uit. Op het moment dat ze een opening zien, schiet hun brein in actie. “Connecting the dots” is hun tweede natuur, met andere woorden: ze leggen pijlsnel verbindingen in hun hoofd, om zo tot een beter en grote geheel en begrip van een situatie te komen. Multipotentialists zijn vaak sterke holistische denkers, in hun hoofd is het geheel meer dan de som der delen…

  1. Cameleonstijl

Aanpassingsvermogen, flexibiliteit en wendbaarheid liggen in de natuur van een multipotentionalist. En laat dat nu net de uitdaging zijn van de 21ste eeuw. Onze huidige economische situatie vraagt om een grote wendbaarheid. Bedrijven en overheidsdiensten reorganiseren. Verandering lijkt wel een continu proces in de meeste organisaties. Heel onze maatschappij verandert continu aan sneltempo. Door de grote technologische vooruitgang, verdwijnen jobs die we al eeuwen lang kennen van de radar. Andere jobs blijven bestaan, maar krijgen een volledig andere invulling. De vraag in onze huidige maatschappelijke en economische situatie is niet langer “wat kan je?” maar “wat kan je allemaal, hoe zet je dit in om te vernieuwen en hoe hard ben je bereid je aan te passen aan de verandering”. Hoera dus, als je je ultieme passie maar niet lijkt te vinden! De wereld van vandaag is zo complex en ook de problemen waarmee we kampen in onze maatschappij zijn ingewikkeld en meestal niet onder te brengen in één bepaald domein.

Meer weten?

Hoera, ontslag!” werd uitgegeven bij www.borgerhoff-lamberigts.be/ en is te verkrijgen in de boekhandel of via bol.com

Rilla Lysens is Coach & Trainer. Met haar bedrijf Bloom Coaching & Development begeleidt ze mensen en organisaties die op zoek zijn naar meer mentale fitheid. Samen met Make me Fly! helpt ze werknemers en bedrijven leven en werk in te richten volgens waarden en talenten, om zo meer ‘goesting’ te brengen in het (werk)leven.