Hoe overleef je een baaldag?

‘Blauwe maandag’ is zonet gepasseerd. Dat wil echter niet zeggen dat je geen baaldag meer kan hebben. De hamvraag: hoe overleef je zo’n baaldag dan?

De feesten zitten erop en de lente is nog even ver weg. De ideale voedingsbodem voor een baaldag. Toch moet je het niet in je kleren laten kruipen, zo’n dag waarvan je denkt dat die nooit goed zal komen. Het beste tegengif? Je meteen in je werk storten. Waarschijnlijk niet direct het advies dat je had verwacht om een baaldag te lijf te gaan. Door toch aan de slag te gaan, verleg je echter mentaal de focus van doemdenken naar productief zijn. Wanneer alles goed zit, kom je zo al vrij snel in een positieve flow terecht.

Doe iets leuks voor jezelf

Er zijn natuurlijk graderingen van baaldagen. Op sommige van die baaldagen ga je enkel maar meer balen wanneer je nog maar aan het werk denkt dat je allemaal moet verzetten. Wat dan helpt? Iets leuks voor je zelf doen. Een streepje muziek op de werkplek bijvoorbeeld. Even de koptelefoon op en genieten terwijl je wat routineklussen klaart. Je zal versteld staan hoe snel muziek je mentale toestand kan doen kantelen, van mistroostig naar happy. Muziek verzacht de zeden en ook jouw werk en werkplek. Zoveel is zeker.

Haal het ritme uit je baaldag

Wat je vooral moet proberen, is om het ritme uit die baaldag te halen. Spreek misschien even af met iemand die je echt leuk vindt. Een koffietje met een collega of een snelle lunch met een goede vriend(in) kunnen wonderen doen voor jouw gemoedstoestand. Of bestel misschien wat lekkers voor de lunch. En vraag je collega’s of ze mee aan tafel willen. Het is zaak om je mistroostigheid actief te lijf te gaan.

Noodtoestand

Is het een echte noodtoestand en zit je (figuurlijk) naar adem te happen? Neem dan eens een (half) snipperdagje. Gewoon even weer op adem komen en wat ruimte maken voor jezelf met een boek, een drankje of wat leuk gezelschap. Dat kan wonderen doen. Je kan er donder op zeggen, dat je ’s anderendaags weer goed gemutst aan de start verschijnt.

Jij bent niet de enige

Last but not least: weet dat jij heus niet de enige bent die al eens een baaldag ervaart. Daar is dus niets mis mee. Je mag je job nog zo graag doen, af en toe wil je er gewoon even niet mee bezig zijn. En zoals gezegd: de jaarwisseling zit erop en het warme lentezonnetje is nog even weg. Je bent dus wat gevoeliger voor zo van die baaldagen. Laat het echter niet aan je hart komen en onderneem zelf actie om dat baalgevoel zo snel mogelijk naar de prullenmand te verwijzen.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be