Gratis traject bij eerste symptomen van burn-out
26/02/2024
Werknemers die de eerste tekenen van een burn-out vertonen, kunnen binnenkort een gepersonaliseerd begeleidingstraject volgen. Op die manier kan erger voorkomen worden. Dit traject is volledig vertrouwelijk en gratis.
De Vlaamse overheid maakt 6 miljoen euro vrij voor deze gratis begeleiding op maat. Eva Geluk, burn-outexperte bij Antwerp Management School juicht dit initiatief toe. Toch wil ze wijzen op een aantal voorwaarden om dit project te laten slagen.
Neutrale begeleiding bij re-integratie
Een neutrale begeleiding bij de re-integratie verkort de hersteltijd. Zo kan de maatschappelijke en economische impact beperkt worden.
Iedereen betrekken
Het is noodzakelijk dat zowel medewerker als werkgever – en dan in eerste plaats leidinggevende – in een re-integratietraject worden meegenomen. “Er zijn nog te veel begeleidingsinitiatieven enkel voor de medewerker. Maar bij burn-out speelt de werkplek vaak een grote rol. Het is dan ook belangrijk de werkcontext mee te nemen in re-integratie en dat gebeurt nog veel te weinig. Iemand komt terug en wordt losgelaten. Er wordt niet gekeken naar een dialoog over wat nodig én mogelijk is om tot een gedragen re-integratie te komen. Onderzoek aan de Antwerp Management School laat zien dat de meest geslaagde vorm van re-integratie veranderen van werkgever is. Dat is natuurlijk iets wat – zeker gezien de huidige arbeidsmarktkrapte – geen enkele werkgever wil”, vertelt Eva Geluk.
Preventie op lange termijn
Leidinggevenden meenemen in een traject is werken aan preventie op lange termijn. “Ze spelen de cruciale rol in een werkhervatting én preventie, maar nog geen 45 % geeft aan hier de kennis of vaardigheden voor te hebben”, gaat Eva verder. Ook gebrek aan tijd van de leidinggevende speelt een rol: “Het is geen supermens, want die heeft ook al veel op zijn/haar bord liggen. Ondersteuning kan een hefboom zijn om de leidinggevende wel een rol te laten opnemen die impact heeft”, besluit ze.
Mieke Vercruijsse