Emotionele besmetting op de werkvloer: zo voorkom je het
08/07/2022
Een collega die in zak en as zit of een opgefokte baas die over de rooie gaat: voor je er erg in hebt, gaat het in je kleren zitten. Dat noemen ze emotionele besmetting. En dit is hoe je het voorkomt.
Ben jij iemand die vatbaar is voor emoties of uitlatingen van anderen? Dan moet je uitkijken dat het niet aan je gaat knagen. Ook niet op de werkplek.
Subtiel
Volgens sociaal psycholoog Elaine Hatfield verloopt het proces van emotionele besmetting in drie stappen: mimicry (nabootsing), feedback en contagion (besmetting). Het begint subtiel op het moment dat we automatisch de gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en stem van andere mensen nabootsen. Het is iets waarvan we ons niet bewust zijn. Volgens Hatfield is het onderdeel van de emotionele gereedschapskist waarmee we worden geboren. Via allerlei fysiologische en neurologische feedbackprocessen kunnen we volgens Hatfield zo daadwerkelijk de emoties van de ander aanvoelen of zelfs ervaren. Ook negatieve emoties van collega’s dus. Het effect zou zich al een vijftal minuten na contact met een ‘besmette’ persoon kunnen manifesteren.
Ken jezelf
Niet iedereen is gelukkig even vatbaar voor emotionele besmetting op de werkvloer. Het is dus zaak om jezelf goed te kennen en te weten waar jij ergens staat op die ladder van emotionele ‘besmetbaarheid’. Je kan er alvast vanuit gaan dat wanneer je een groot empathisch vermogen hebt, de kans beduidend groter is dat de houding van je collega’s je sneller bekruipt. En ook dat collega’s met een laag empathisch niveau hiervoor eerder ongevoelig zijn. Psycholoog Robert Friedman toonde bovendien aan dat je een collega helemaal niet goed moet kennen om beïnvloed te worden. Ook occasionele, negatieve contacten kunnen zo je werkdag om zeep helpen.
Nadeel wordt voordeel
Elke nadeel heeft echter ook z’n voordeel. Zo toonde Ron Friedman eveneens aan dat wanneer je bijvoorbeeld met een gemotiveerde collega aan de slag bent, je zelf ook gemotiveerder voor de dag komt en beter gaat presteren. Zo’n collega kan je naar nieuwe professionele hoogtes stuwen. Wil je vooral de negativiteit op de werkplek uitbannen? Wapen jezelf dan ook beter door de stress en negativiteit van mensen om je heen niet te laten binnen komen. Dat niet laten binnenkomen is cruciaal. Je kan het opvangen, maar daar moet je de spreekwoordelijke lijn in het zand tekenen. Lees/bekijk/beluister ook wat minder vaak het nieuws en laat sociale media wat vaker voor wat ze zijn. Het zijn allemaal druppeltjes die langzamerhand je (negatieve) emotionele emmer vullen. Doe daar nog een paar giftige collega’s bij en je gaat over de rand. Doseren is met andere woorden de kunst.
Pascal Dewulf
Bron: mtsprout.nl