Driestappenplan om als ervaren professional doeltreffend om te gaan met afwijzing

Je bent geen groentje meer en gaat vol zelfvertrouwen op zoek naar een nieuwe wending in je carrière. Na een vliegende start grijp je echter al snel naast de job/promotie die je voor ogen had. Hoe ga je daar als ervaren professional mee om? Door dit driestappenplan te volgen.

Incasseer: laten we eerst kort starten met de psychologische impact van afwijzing. Niet leuk. Geef toe, niemand die ernaar uitkijkt om te worden afgewimpeld. Ook jij vast en zeker niet. Toch is het belangrijk om die afwijzing te laten doordringen. Ze ergens wegmoffelen onder het tapijt gaat je op lange termijn zuur opbreken. Incasseer dus en probeer de afwijzing te begrijpen. Vraag naar het waarom bij het bedrijf waar je aan de slag wilde of bij je baas indien je naast die promotie greep. Is je sollicitatie in dovemansoren gevallen? Neem dat dan niet persoonlijk. De rekruteerder kent jou niet eens. Kortom, jíj bent niet afgewezen. Wel je verzoek om bij het bedrijf aan de slag te gaan. Lang verhaal kort: begrijpen is het halve werk. De rest is erover heen komen. Liefst zo snel mogelijk. Sta stil met wat je overkomt, maar probeer ook snel weer positieve vibes in je leven te brengen. Dagje zee en even uitwaaien aan het strand bijvoorbeeld. Snap out of it. Je grijze massa op andere gedachten brengen, doet wonderen. En dan kan je vervolgens met goede moed weer verder. Het feit dat iemand je heeft afgewezen mag niet impliceren dat je jezelf ook gaat afwijzen. Put nieuwe moed uit jezelf en ga er opnieuw voor.

Communiceer: ben jij een binnenvetter en houd je de sores van je professionele leven liefst voor jezelf? Dan moet je dat in dit geval zeker niet doen. Waarom? Jouw stilzwijgen versterkt immers die gevoelens van afwijzing. Ben je via stap 1. te weten gekomen waarom je langs het net hebt gevist? Praat er dan over met mensen die je in vertrouwen kan nemen. Je partner bijvoorbeeld of je best vriend(in). Jezelf kwetsbaar opstellen is geen zwakte, maar een sterkte. En, als alles goed zit dan kan je dat in alle veiligheid doen bij de mensen die je vertrouwt. Zij kunnen je helpen bij het verwerkingsproces. Bovendien kunnen ze je wijzen op de dingen die je misschien anders zou kunnen doen. Ze geven je met andere woorden de mogelijkheid om professioneel verder te groeien, maar ook om als mens de beste versie van jezelf te worden. Nuance, praat liefst met mensen waarvan je weet dat het eveneens doorgewinterde professionals zijn. Je moeder of vader (met alle respect voor moeders of vaders) zullen je misschien overladen met troostende schouderklopjes. Ver kom je daar echter niet mee.

Doe: wanneer je over die afwijzing heen bent en je mensen rond je hebt die je snel weer op weg helpen, is de volgende stap actie ondernemen. Dat betekent dat je nieuwe opportuniteiten gaat opzoeken en er weer met volle moed tegenaan gaat. Zie je afwijzing als iets dat onderdeel uitmaakt van je zoektocht. Het gaat er niet om hoe hard je (figuurlijk) kan slaan, wel hoe goed je (figuurlijk) klappen kan incasseren. Lukt het vervolgens weer niet? Ga dan opnieuw naar stap 1. en zorg ervoor dat je zo snel mogelijk weer bij stap 3. terechtkomt. Succes ermee!

Pascal Dewulf