Dit is waarom jij je druk maakt op het werk en wat je daar kan aan doen

Word je al eens gillend gek van al de toestanden op je werk? Net wanneer je kopje onder dreigt te gaan, gooien ze nog een aantal extra taken jouw richting uit. Het is zelfs zo erg dat het je uit je slaap gaat houden. Herkenbaar scenario?

Ben je zo een eeuwige piekeraar die over de kleinste dingen helemaal los kan gaan terwijl er in je hoofd tegelijkertijd een tsunami aan gedachten plaatsheeft? Dan is het tijd. Tijd om je minder druk te gaan maken. Al die narigheid in je hoofd zorgt er immers voor dat je het gevoel krijgt dat je geen controle meer hebt over de dingen. En dat is dan weer nefast voor je welzijn op de werkplek, maar ook daarbuiten.

Niet de feiten, wel jouw gedachten

Raar maar waar: het zijn niet zozeer de gebeurtenissen op de werkplek waarvan de stoom je de oren uitkomt. Het zijn vooral de hersenspinsels die jijzelf daarrond creëert. Een praktisch voorbeeld verduidelijkt veel op dat vlak. De kwartaalcijfers lopen binnen en die lijken behoorlijk tegen te vallen. Minder goede cijfers worden in jouw hoofd al snel getransformeerd tot: “Ben ik wel goed genoeg in mijn werk?”, “Mijn baas gaat niet tevreden zijn” of ook “Misschien word ik wel ontslagen.” Het enige objectieve, meetbare feit op dat moment is echter dat de kwartaalcijfers tegenvallen. Moraal van het verhaal: je kan niet alles in je professionele leven controleren. Wel hoe je daar dan over reflecteert en erop reageert.

Negatieve focus

Dat is dus vaak de oorzaak waarom het molentje in je hoofd maar blijft draaien. Om te beginnen zit die negatieve focus in onze aard ingebakken. Jouw oerinstinct (jazeker, dat heb je nog) maakt immers dat je altijd veel meer op je hoede gaat zijn en dus meer focus hebt op negatieve dingen. De oermens was steevast op zijn hoede voor gevaar of bedreigingen van buitenaf.

Op je achterste poten

Het draait dus allemaal om controle. Want controle betekent veiligheid. Een ongecontroleerde werkomgeving creëert daarbij een onveilig gevoel. Slechte kwartaalcijfers bijvoorbeeld. En die onveiligheid zorgt ervoor dat jij figuurlijk op je achterste poten gaat staan. En je je druk begint te maken. Het is een soort van verdedigingsmechanisme tegen te veel werk, te veel druk en te veel onduidelijkheid. Soms komt het echter ook helemaal van jezelf. Je kan niets loslaten en het moet allemaal exact verlopen zoals jij het wil. Er spelen dus zeker nog andere factoren mee.

Wondermiddel

Wanneer merk je dat je je te hard hebt druk gemaakt? Wanneer je op de toppen van je tenen loopt, je emotioneel en mentaal vaak ook uitgeput bent. Je motivatie zit onder nul en je hebt het gevoel dat jij en je collega’s totaal geen verbinding hebben. Laat het niet zover komen. Begin bij jezelf. Onderzoek waarom je je druk maakt en neutraliseer de oorzaak door actie te ondernemen. Blijf niet bij de pakken zitten. Ligt het puur aan jezelf? Neem dan voldoende tijd om te relaxen en afstand te nemen. Realiteitszin is een wondermiddel tegen te veel drukmakerij.

Pascal Dewulf