De crèche drop off: tips en tricks

Je lieve schat afzetten aan de crèche? Dat hoeft niet noodzakelijk een groot drama te zijn, inclusief huilbuien of benenplakkerij. Regiotalent heeft de tips om het efficiënt en zonder tranen aan te pakken. Start je werkdag vol gemoedsrust, wetende dat je kleine uk vrolijk aan zijn opvangdagje begonnen is.

Vooraf

1. Bereid je kind voor. Vertel hem of haar dat het morgen/straks naar de crèche of de onthaalouder gaat.

2. Betrek hem of haar bij de voorbereidingen: laat je kind het rugzakje mee inpakken, een trui kiezen om aan te doen of z’n jas al klaarleggen.

3. Vertel wat je kindje in de crèche gaat doen: spelen, lekker eten, een dutje doen… Werkt je opvangplek met een weekthema (winter, Pasen, dieren,…)? Vertel daar ook iets over.

Op het moment zelf

1. Wees voorspelbaar en hou steeds dezelfde volgorde aan bij het afscheid: jas aan de kapstok, spulletjes in het rek zetten, een woordje wisselen met de kinderverzorgster en dan afscheid nemen.

2. Het codewoord is: kort en krachtig. Hoe langer het afscheid duurt, hoe moeilijker. Een kus, een knuffel en dan weg. Hoe meer jij als ouder talmt, hoe meer je kind versterkt wordt in zijn of haar verdriet.

3. Hoe hartverscheurend je kindje ook huilt, wees zelf opgewekt. Laat niet merken dat jij het misschien ook moeilijk hebt met het afscheid, maar toon dat je vertrouwen hebt in de crèche, de verzorgsters en het feit dat je kleine schat een leuke dag zal hebben.

4. Keer niet terug op je stappen. Nog even een blik werpen of toch nog een knuffel gaan geven? Niet doen, de meeste kinderen kalmeren enkele seconden nadat de ouders uit het zicht verdwijnen en gaan dan vrolijk spelen.

Nazorg

1. Heb je als ouder dapper afscheid genomen, geheel volgens de regels? Goed zo! Niets weerhoudt je er nu van om even te bellen en te polsen hoe het gaat. Hoogstwaarschijnlijk krijg je te horen dat Lucas/Noor al flink zit te kliederen met verf.

2. Informeer bij het ophalen van je kleintje hoe zijn of haar dagje was. Bevestig het als hij/zij vertelt dat het leuk was. Vertel dat mama of papa veel aan hem of haar gedacht heeft tijdens de dag.

3. Eat, sleep, repeat en begin weer van voren af aan. De eerste dagen na de opstart of na een vakantie zal soms moeilijker zijn, maar uiteindelijk went je kindje er zeker aan.

Eveline Janssens, mama van drie crèchegangers