De 5 jobs met de beste work-lifebalans
23/12/2015
Iedere zichzelf respecterende werkgever besteedt tegenwoordig heel wat aandacht aan de work-life balans. Werknemers kunnen immers slechts het beste van zichzelf geven als ze zich goed in hun vel voelen. En terwijl je vroeger als kandidaat voor een job misschien eerst naar de verloning en naar promotiekansen keek, is de work-life balans ondertussen een minstens even belangrijke factor.
De Amerikaanse groep Glassdoor, die ook in België een vestiging heeft, doet regelmatig uitgebreid onderzoek naar de tevredenheid van de werknemers over de work-life balans en distilleerde uit het recentste onderzoek de jobs die momenteel in de Verenigde Staten de beste score halen in de hitparade van de beste balans tussen leven en werken. In de geglobaliseerde wereld van vandaag zijn de resultaten wellicht ook relevant voor België.
Beoordelingen van werkgevers
In hr-vakbladen laten personeelsverantwoordelijken, CEO’s en hr-businessverantwoordelijken geen gelegenheid voorbijgaan om duidelijk te verkondigen dat ze veel aandacht besteden aan de work-life balans van hun medewerkers. Maar stemmen die woorden ook overeen met daden? Uit het onderzoek van Glassdoor blijkt alvast van niet. Glassdoor meet al sinds een aantal jaar verschillende criteria die kandidaat-werknemers in staat stellen om hun potentiële werkgevers te beoordelen. Het bedrijf beschikt immers over een groeiende database van onder meer 8 miljoen bedrijfsreviews, CEO-beoordelingen, salarisrapporten, sollicitatievragen en beoordelingen van sollicitatieprocedures, beoordelingen van arbeidsvoorwaarden en foto’s van de kantoren. Op die manier krijgen werknemers dus een goed inzicht in wat ze van hun eventuele toekomstige werkgever mogen verwachten. En rond de work-life balans ziet Glassdoor geen gunstige ontwikkelingen. Terwijl werknemers in 2009 op dit criterium de werkgevers nog bedachten met een gemiddelde score van 3,5 op 5, (1 betekent dat ze er helemaal niet tevreden over zijn, 5 dat ze er bijzonder tevreden over zijn) daalde dat cijfer in 2012 tot 3,4 en is het in 2015 zelfs teruggevallen tot 3,2.
Werknemers moeten niet 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 beschikbaar zijn
Glassdoor had bij het onderzoek niet alleen oog voor de klassieke criteria rond de work-life balans, zoals glijdende uren, de mogelijkheid om thuis te werken, en werkgeversvoorzieningen zoals een boodschappen- en een strijkdienst, maar ook voor de vraag of werkgevers gezien de almaar snellere digitalisering van hun medewerkers verlangen dat die 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 beschikbaar zijn. En precies op dat punt lijkt bij heel wat werkgevers het schoentje te knellen.
De top 5
Scott Dobroski, die het onderzoek van Glassdoor leidde, verklaarde aan het Amerikaanse zakenblad Forbes dat diverse jobs, waaronder die van therapeuten die rond mentale gezondheid werken, de gemiddelde score van 3,2 rond de work-life balans niet haalden. Hij stelde ook een top 25 op van de beroepen die de hoogste score halen. In welke beroepen vind je volgens hem de beste work-life balans? De plaats op het hoogste schavotje is weggelegd voor datawetenschappers. Het zilver en het brons zijn respectievelijk voor SEO-managers en talentrekruteerders. De top 5 wordt vervolledigd door beheerders van sociale media en door tijdelijke leerkrachten. De volledige lijst is terug te vinden via deze link: http://www.glassdoor.com
Geert Degrande