Bye, bye herfstblues

De Indian Summer lijkt nu definitief achter de rug. De herfst trekt door het land en tooit onze bomen met roodbruine bladeren. Zalig toch! Of niet echt? Heel wat werknemers hebben ieder jaar last van de herfstblues. Dat laat zich ook voelen op de werkvloer. Ze zijn slomer, prikkelbaar, sneller vermoeid. Wij geven enkele tips om de herfst te omarmen en die blues geen kans te geven.

Een goed slaapritme

Dat te weinig slaap een invloed heeft op ons humeur, is niets nieuws. Probeer daarom te vermijden dat je niet voldoende slaapt. Hou een vast slaapritme aan en laat je wekken door een vrolijk deuntje. Zo start je de dag al goed.

Op zoek naar vitamine D

De zon schijnt minder waardoor we een tekort aan vitamine D krijgen. Een oplossing is om vitamine D bij te nemen en voedsel te eten die rijk is aan vitamine D (zoals vette vis). Maar je kunt ook gebruikmaken van de weinige momenten zon. Zie je de zon piepen? Neem dan vijf minuten pauze en ga heerlijk buiten staan met je gezicht in de zon. Is het een mooie zonnige dag, dan is een wandeling in de buitenlucht tijdens je middagpauze zeker een aanrader.

Lang leve de aroma’s

Aangename geuren doen wonderen voor je stemming. Experimenteer daarom met aromatherapie. Misschien kun je dit samen met je collega’s doen. Een ideetje: iedereen kiest een geurtje en mag dat een week lang op kantoor laten verdampen of legt doekjes op de bureaus. Nadien bespreken jullie welke aroma het beste effect had om de herfstblues tegen te gaan. Tip: de etherische olie van oranjebloesem staat bekend om zijn opbeurende effect.

Welkom positieve collega’s

Het medicijn tegen somberheid? Positieve collega’s! Ga na welke collega’s je energie geven en zoek hen bewust op. Breng je middagpauze door met hen, loop er eens langs op weg naar het toilet, trakteer hen op een koffie van de automaat. Positivisme werkt aanstekelijk. Geniet daarom van de mensen van wie jij gelukkig wordt.

Dromen en plannen maken

Maak leuke plannen. Een feestje, een reisje… Ga na wat jou zo vrolijk maakt tijdens de zomer en zorg dat je gelijkaardige zaken inplant. Zo heb je iets om naar uit te kijken op een druilerige werkdag. Niet direct iets in het verschiet? Zet eventueel enkele leuke vakantiefoto’s op je bureau. Je zal ongetwijfeld nu en dan wegdromen en energie krijgen.

Mieke Vercruijsse