Blue Monday, de meest deprimerende (werk)dag van het jaar?

Blue Monday (of deprimaandag) is de meeste deprimerende dag van het jaar. De maandag van de derde volle week van januari is het dieptepunt van ieders (werk)jaar, aldus de berekening. De feesten zijn achter de rug, de volgende vakantie ver weg en de goede voornemens beginnen te tanen. Streekpersoneel heeft wat vrolijke remedies in petto voor een Blue Monday vol plezier.

Derde maandag?

Waarom net deze dag? De wiskundige berekening kijkt naar het sombere weer, schulden na de cadeautjesgekte, de feesten die achter de rug zijn en tanende goede voornemens. Ook is de volgende vakantie nog ver weg en het energieniveau laag. Lange reistijden van en naar het werk, donkere dagen en een tekort aan slaap helpen je in deze periode niet vooruit.

Geen wonder dat deze dag in 2005 door een Brits reisbureau in een persbericht als meest deprimerende dag van het jaar werd uitgeroepen. Of de formule om de dag te berekenen helemaal klopt, wordt door wetenschappers betwist. Sindsdien is Blue Monday wel een jaarlijks terugkerende themadag.

21 januari 2019

Wat kan jij doen op 21 januari om de werkblues tegen te gaan?

Neem een dag verlof en verwen jezelf met een tripje naar de sauna of een boek en een dekentje in de zetel. Probleem opgelost.

Organiseer een Blue Monday dag op het werk om de somberheid tegen te gaan:

  • Spreek met je collega’s af dat iedereen in opbeurende kleuren komt werken
  • Zorg voor pralines bij de ochtendkoffie
  • Organiseer een yogasessie of een zumbales tijdens de middag
  • Voorzie een gezonde en lekkere lunch en laat ieder van jullie iets meebrengen
  • Haal een frisse neus en wandel tijdens jullie teammeeting rond in het park
  • Plan de voorbereidende vergadering voor jullie teambuilding vandaag in, zo kunnen jullie vooruitblikken naar iets leuks
  • Vraag aan de hobbybakker op de werkvloer om een cake te bakken als remedie tegen de middagdip
  • Sluit de werkdag positief af: hef het glas op jullie team en klink op jullie verwezenlijkingen van het voorbije jaar. Je weet wel, voor Tournée Minérale er weer aan komt.

Eveline Janssens