Ben jij een ochtend- of een avondmens of iets tussenin?
09/09/2020
Het afgelopen halfjaar hebben velen van thuis uit gewerkt. Dat had ook tot gevolg dat we onze werkdag iets flexibeler konden indelen, naar gelang de andere verplichtingen én ons bioritme. Ben jij een ochtend- of een avondmens of iets tussenin? Uit onderzoek van de VUB blijkt dat er vier types mensen bestaan.
Wist je dat er naast ochtend- en avondmensen nog twee andere types bestaan? Het dutterstype – mensen die vooral voor en na de lunchpauze een dipje in alertheid kennen – en het namiddagtype dat net rond het middaguur het beste presteert. Als je weet welk type je bent, kun je er naar streven je werkdag hier ook aan aan te passen. Op die manier verhoog je je productiviteit én je welzijn. We zetten ze even op een rijtje:
Het ochtendtype
Het ochtendtype springt vrolijk uit bed en is het meest productief aan het begin van de dag. Begin je dag dus vroeg en in de loop van de namiddag mag je het werk loslaten.
Het avondtype
Ben jij helemaal niet zo’n ochtendmens en heb je het gevoel dat je als een diesel opstart? Dan blijf je best iets langer in bed, geniet je van een lang en uitgebreid ontbijt, zelfs eventueel een voormiddagwandeling om dan later op de dag echt in gang te schieten en optimaal te presteren.
De dutter
Toegegeven, het is best wel een grappig woord: een dutterstype. Doet me even denken aan iemand die altijd languit in de zetel ligt, maar niets is minder waar. De dutters presteren goed in twee blokken. Tussen 14 en 16 uur zijn ze slaperig en ’s ochtends en ’s avonds op hun actiefst. Het ritme van de mediterrane wereld met de siësta’s dus.
Het namiddagtype
Kom je niet snel op gang, ga je dan volle gas en ben je snel weer uitgeput? Dan ben je het namiddagtype. Vlak voor de middag tot vlak voor de avond ben je het meest alert.
Mieke Vercruijsse