Bang om (professioneel) afgewezen te worden? Dat los je zo op

Afgewezen worden: niemand die er echt naar uitkijkt. Toch hoeft ook een professionele afwijzing helemaal geen drama te zijn. Dit is waarom.

Je gaat op date, maar het klikt niet. Je doet een bod op een huis, maar je grijpt ernaast. Je solliciteert voor een leuke job, en wordt zelfs niet uitgenodigd voor een initieel gesprek. De essentie van jouw hartzeer is daarin niet zozeer dat je wordt afgewezen. Wel dat je imago naar je familie en vrienden een deuk krijgt.

Allesbehalve fun

Dat is vaak ook de reden waarom je eerder buiten het bedrijf waar je aan de slag bent op zoek gaat naar een betere baan. Je wil immers niet het risico lopen om intern te worden afgewezen voor een promotie. Wat zullen je collega’s wel denken? Afgewezen worden wanneer je elders gaat solliciteren, is ook allesbehalve fun. Toch pikt het minder omdat je collega’s er normaliter niets van afweten.

Best wel logisch

Dat je professionele ontgoochelingen probeert te ontlopen, is best wel logisch. Toch moet je uitkijken dat je niet doorschiet in die overtuiging. En daardoor geen enkel risico meer wil nemen. Een manier om je over die drempel van onzekerheid heen te helpen, is door eerst objectief na te denken over de voor- en nadelen van het risico dat je neemt. Simpel voorbeeld: je wil op date, maar je bent bang om bij een eerste kennismaking afgewezen te worden. (nadeel) Toch vind je het best spannend. (voordeel) En je kijkt uit naar een leuke avond. (voordeel) Bovendien heb je er echt wel zin in (voordeel). Of je het je echt zal beklagen, zal je pas ’s anderendaags weten (nadeel).

Beetje minder voelen, beetje meer denken

Die tegenstrijdige afwegingen maken misschien dat je niet 100% zeker bent. Je schippert en komt zo tot een conclusie waar je vrede kan mee nemen. Je zorgt met andere woorden voor een breder en realistischer perspectief en je beschermt jezelf daarmee. Net zo bij het overwegen van een nieuwe job of een mogelijke promotie. Het overwegen van de negatieve en positieve kanten werkt juist als een soort schild tegen de angst voor afwijzing. Ook omdat je gaat rationaliseren en niet voor 100% je hart volgt. Toch blijft het zo nog wel aantrekkelijk genoeg om er actie op te ondernemen. Dankzij dat overwegen van de ‘voors’ en ’tegens’ is een negatieve uitkomst van de actie die je onderneemt ook niet meer zo bedreigend. Conclusie: wat minder voelen en wat meer (rationeel) denken, leidt vaak tot een sneller beslissingsproces waardoor een mogelijke afwijzing minder hard aankomt.

Pascal Dewulf

Bron: MTsprout.nl