7 redenen waarom jij liever een saaie job doet

Saaie jobs, bestaan die wel? Een saaie job is vaak gewoon een perceptie van iemand en strookt niet altijd met de realiteit. Dat je liever een ‘saaie’ job doet, is dus helemaal ok.

1. Het gaat om imago

Bedrijven willen zichzelf en de jobs die ze aanbieden vaak profileren als ‘spannend’, ‘uitdagend’, ‘afwisselend’, … Het zijn allemaal buzzwords die om de haverklap worden gebruikt. Het is echter aan jou om te beslissen of je mee wil doen aan dat hippe sfeertje. Vaar je je eigen koers (en kies je misschien voor een ‘saaie’ job) dan ben je mogelijk niet altijd hip, maar wel vooral jezelf. Dat is toch wat telt?

2. Structuur genereert minder stress

Een job waarin je iedere dag kan verwachten dat alles volgens een specifieke routine verloopt, genereert alvast een pak minder stress dan een baan waarin je nooit weet waar je aan het eind van de dag uitkomt.

3. Het vreet minder energie

Een job die elke dag een andere kant uitgaat of waarbij je iedere dag van nul moet beginnen, vreet bakken energie. Dat is energie die je niet voor jezelf overhoudt. Zit je in een job waarvan je op voorhand weet wat je kan verwachten dan heb je aan het eind van de dag doorgaans een pak meer energie over.

4. Niet iedereen moet straaljagerpiloot zijn

Elk mens heeft zijn eigen comfortzone, (professionele) dromen en eigen temperament al dan niet gekoppeld aan bepaalde carrière-objectieven. Maak voor jezelf uit hoe het op dat vlak met jou zit. Spiegel je daarbij niet af aan andere personen.

5. Ook alledaagse jobs kunnen je hart sneller laten slaan

Postbode, vrachtwagenchauffeur, boekhouder, … krijgen vaak onterecht het etiket van ‘saaie job’ opgeplakt. Wanneer je je job doet met overtuiging en met veel goesting, dan kan elke job spannend zijn. Laat het dus niet aan je hart komen.

6. Je hebt meer ruimte om je vaardigheden te ontwikkelen

Doordat er wat routine in je job zit, hou je meer tijd over om je professionele vaardigheden aan te scherpen. Dat is dan weer een plus.

7. Werksfeer is alles

Cruciaal voor je persoonlijke welzijn is dat je een toffe werksfeer en leuke collega’s hebt. Het feit dat je een ‘spannende’ job hebt, is eigenlijk maar een stukje van de puzzel die ervoor zorgt dat je je professioneel lekker in je vel voelt.

Pascal Dewulf