7 redenen waarom het goed is om op je werkplek in jezelf te praten

In jezelf praten? Goed zo. Tegen jezelf mompelen heeft immers veel meer voordelen dan je wel zou denken. Wij zetten ze even op een rijtje.

Je hebt meer zelfbeheersing

Uit een studie aan de universiteit van Toronto blijkt dat mensen die in zichzelf praten over meer zelfbeheersing beschikken. Ook het doorzettingsvermogen zou er op vooruit gaan. Dat komt omdat wanneer je bepaalde dingen luidop uitspreekt, je die ook in je geest gaat vergrendelen.

Je schudt negatieve vibes af

Vaak spreken we negatieve gedachten uit wanneer we in onszelf praten. Het gaat dan vooral om dingen die we eigenlijk hadden moeten zeggen in een bepaalde situatie. Dat is een manier voor je geest om negatieve vibes van je af te schudden.

Je heb minder angst

Het is ook gebleken dat we vaak tegen onszelf praten wanneer we angstig zijn. Door tegen jezelf te praten, breng je zo je eigen gevoelens en ervaringen naar buiten voor jezelf. Dat geeft je een referentiekader over hoe je je best kan gedragen in een welbepaalde situatie. Dat schept rust.

Je wordt er slimmer van

Tegen jezelf praten zorgt er volgens de Amerikaanse psychologe Linda Sapadin voor dat je slimmer wordt. In jezelf praten stimuleert immers om je gedachten te verduidelijken. Volgens Sapadin zou dit echter enkel een effect hebben wanneer je op een positieve manier tegen jezelf praat.

Je leeft gezonder

Nog volgens Linda Sapadin leven mensen die positief in zichzelf mompelen gezonder en hebben ze een pak minder stress. Het zou zelfs ook een effect hebben met lukrake zinnen als: ‘Ik ben gelukkig.’ of ‘Ik ben gezond en voel me goed.’ Door die zinnen te mompelen zou je optimistischer in het leven staan.

Je bent onafhankelijker

Vrgeleken met mensen die het niet doen, lijken in zichzelf pratende mensen problemen doorgaans vaker zelf op te kunnen lossen. Ze bespreken als het ware problemen met zichzelf waardoor ze sneller inzichten krijgen dan mensen die dat niet doen. Naar je eigen stem luisteren, zou je zelfvertrouwen bovendien een boost geven en je stimuleren probleemoplossend te denken.

Je voelt je minder eenzaam

Door tegen jezelf te praten voel je je, onbewust, minder alleen. Je verbreekt als het ware de stilte met je eigen stem. Neen, je bent niet gek aan het worden. Het lijkt dan gewoon of er nog iemand bij je is. Niet echt natuurlijk, maar wel in je geest. En daar word je dan weer relaxt van.

Pascal Dewulf