7 manieren om korte zomernachten te overwinnen (en toch te shinen op de werkplek)

Aaahhhh, daar is het eindelijk: heerlijk terrasjesweer. Gezellig met vrienden keuvelen tot in de late uurtjes. Met lekkere drankjes erbij uiteraard. Te veel drankjes… En vaak ook: te weinig slaap. Met deze 7 supertips ga je die (te) korte zomernachten alvast makkelijk overwinnen.

Buitenlucht

Heb je een job waarbij je regelmatig in de buitenlucht vertoeft? Dan is dat alvast een godsgeschenk na een nachtje terrassen. De frisse lucht revitaliseert je lichaam en je grijze massa. Zo kom je de dag een stuk makkelijker door dan wanneer je constant in duffe kantoorlucht vertoeft.

Koffie, de rest komt later

Het is geen geheim dat cafeïne je oppept, wakker maakt/houdt. Zowat een halfuurtje na het nuttigen van een kop koffie krijgt je lichaam doorgaans een onverbeterlijke energiepiek. En kan je er in principe weer een heel tijdje tegenaan. Tot aan de volgende dip alvast. En dan weer een bakje troost. Enzovoort. Niet overdrijven uiteraard. Anders gaat het effect stilaan verloren. Drink dus koffie, maar met mate.

Vermijd te veel suiker

Zoetigheid zoals koffiekoeken en snoeprepen kan je beter vermijden. Ze bevatten doorgaans veel snelle suikers. Het pept je weliswaar snel op, maar dat is van korte duur. Vervolgens ben je er ook weer snel overheen. En volgt onvermijdelijk een stevige energiedip. Sta je gelijk terug waar je begon. Kies in de plaats daarvan bijvoorbeeld voor yoghurt, fruit en noten. Ook zoet, maar zonder dipeffect.

Drink veel water

Die terrasjes, daar hoort vaak ook een wijntje of wat biertjes bij. Alcohol dus. Met een uitdrogend effect. En laat het nu net gebeuren dat wanneer je lichaam uitdroogt, je je moe en futloos gaat voelen. Drink dus voldoende water om je persoonlijke vochtreserves weer aan te vullen. Tegelijkertijd spoel je ook het exces aan alcohol weg.

Pauzeer

Geregeld even van je stoel afkomen voor een korte pauze gaat je ook door de dag helpen. Door even je werk te laten voor wat het is en de beentjes los te gooien, krijg je weer een stevige energieboost.

Lichte lunch

Eet ’s middags licht en niet te veel. Zelfs op dagen wanneer je de avond ervoor niet op een terrasje zat, kan zo’n uitgebreide lunch zwaar aankomen voor je energieniveau. Dat neemt dan in de namiddag meestal een stevige duik. Vermijd vooral te veel koolhydraten en overmatig vet eten zoals gefrituurd voedsel.

Wees zacht voor jezelf

Doe geen complexe dingen die te veel van je vragen na een zwaar avondje. Zorg ook voor voldoende daglicht. Dat maakt je wakker(der). En ga indien mogelijk ook wat vroeger naar huis. Met een sufkop zijn ze op het werk ook maar niets. Wees dus lief voor jezelf en doseer je krachten doorheen de dag na zo een nachtje terrassen.

Pascal Dewulf