7 manieren om een professionele lenteschoonmaak te houden op je werkplek en in je hoofd

Eindelijk is de lente daar. We gaan weer de tuin in, pikken een terrasje mee en willen aan het klussen gaan. Maar hoe zit het eigenlijk op je werkplek? Moet je daar na de winter ook eens geen schoon schip maken?

Een nieuw likje verf op de garagepoort kan wonderen doen, maar wanneer je denkt dat daarmee de kous af is, ben je mis. Ook op de werkplek moet je aan het begin van de lente schoon schip maken. Vergeet ook je grijze massa niet even op te ruimen nu de eerste zonnestralen eraan komen.

1. Gebruik een notitieboekje

Dat neem je steeds met je mee om alle ideeën, leuke uitspraken, inspirerende quotes, plannen en dies meer kort in te noteren. Zorg dat je het ook ’s nachts bij je bed hebt. Maak er eveneens schetsen en aantekeningen in die je te binnen schieten. Je zal snel merken dat je bovenkamer frisser lijkt en dat je de dingen meer onder controle hebt.

2. Geef je grijze massa een poetsbeurt

Is het in je bovenkamer een ondoorzichtige boel, een beetje als een oneindig scrollende takenlijst? Weet je niet meer welke prioriteiten je waar hebt gesteld? Loop dan even door dat takenlijstje en gooi eruit wat niet langer relevant is. Laat los wat je te lang hebt vastgehouden en waarmee je niets opschiet. Neen, dit is geen wollige new-age therapie, maar wel een gezonde mindset creëren om er weer fris en monter in te vliegen.

3. Check of wat je doet, ook moet

In de dagelijkse werkroutine doe je een pak dingen. Vraag je misschien eens af of al die dingen noodzakelijk zijn en welke je als ballast gewoonweg overboord kan kieperen. Vaak belast je jezelf met onnodige zaken die je tijd en geld kosten.

4. Doe aan zelfreflectie

Hoe is je dag verlopen? Heb je alles gedaan wat je moest? Zitten er dingen tussen die eigenlijk niet moesten of die je misschien anders of optimaler had kunnen doen? Aan het begin van een nieuwe lente kan een rondje zelfreflectie wonderen doen.

5. Ontdoe je werkplek van alle onnodige dingen

Oude foto’s, post-its, verschaalde bloemen, koffiebekers, stapels dossiers,… Je zal zien dat je in je hoofd meteen een veel vrijer, opgeruimder gevoel krijgt wanneer ook je werkplek op orde is. Moraal van het verhaal: je kan de wereld niet veranderen wanneer je eigen wereld niet op orde is.

6. Eet niet langer aan je bureau

Wanneer het tijd is om te lunchen of te snacken, doe dat dan in een andere ruimte. Baken je werkplek af en kies een ruimte om te relaxen en ééntje om te eten (kantine,…) Die duidelijke scheiding zorgt voor meer rust in je hoofd en je professionele leven. Thuis eet je doorgaans in de keuken of de eethoek. Slapen doe je in de slaapkamer. Waarom zou je dat op de werkplek dan anders doen? Het zijn allemaal kleine maatregelen die structuur brengen en overzicht aan je werkdag toevoegen.

7. Zorg voor voldoende slaap

Uiteraard niet op de werkplek, maar wel in je bed. Slaap of een gebrek eraan heeft heel wat negatieve implicaties. Je functioneert minder goed, hebt concentratiestoornissen en je bent minder stressbestendig. Voeg daar nog een dosis voorjaarsmoeheid aan toe en je weet het wel.

Pascal Dewulf