7 manieren om dat winterslaapgevoel tegen te gaan

Ook het gevoel dat je in een soort van winterslaapmodus bent beland? Zo roep je dat hibernatiegevoel alvast resoluut een halt toe.

1. Ga voor natuurlijk licht

Probeer zoveel mogelijk in contact te komen met daglicht. En beter nog: zonlicht. Zonlicht in de lente en zomer is immers de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. En daar word je wakker en blij van. Zet je bureau daarom bij een raam en kijk geregeld naar buiten terwijl je werkt. Daglicht voorziet je van de nodige energie. Kunstlicht heeft daarentegen vaak een tegenovergesteld effect.

2. Kom buiten

Schep regelmatig een luchtje, ook als de zon het laat afweten. En ga zeker ‘s middags eens naar buiten: dan is de lichtintensiteit het grootst. Frisse lucht en daglicht doen immers wonderen voor je energiemodus. Zuig je longen vol met zuurstofrijke lucht. Je grijze massa zal je er dankbaar voor zijn met een wakkere en alerte modus.

3. Doe een powernap

Als dat zou kunnen, probeer dan na je lunch snel een dutje van 15 à 20 minuten te doen. Dit geeft een energieboost. Let wel: het mag zeker niet langer duren. Anders kom je in je diepe slaap terecht en voel je je net suf wanneer je wakker wordt. Dus even de ogen dicht op een rustig plekje en voor je het weet is dat winterslaapgevoel weer helemaal weg.

4. Beweeg

Sporten en fysiek actief zijn doen wonderen. Wil je niet per se kilometers lopen of aan de slag in de gym? Geen probleem, doe wat (stevig) werk in de tuin, maak een wandeling of fiets naar de bakker. Het maakt niet uit wat je doet: als je maar beweegt. Door te bewegen maak je immers adrenaline aan waardoor je je energieker voelt.

5. Doe iets leuks

Maak het leven ook in de winter leuk voor jezelf. Plan een shoppingdagje in, bezoek eens een andere stad (dan die waar je woont) of trek er eens opuit met vrienden. Alles wat nodig is om je happygevoel aan te wakkeren en jouw serotonineniveau op te krikken. En zo dat winterslaapgevoel ergens ver weg te bannen.

6. Eet gezond

Jezelf goed en energiek voelen heeft vaak ook met je eten te maken. Je bent wat je eet, wordt al eens gezegd. Kies daarom voor gezonde voeding met veel fruit en groenten of hartige soep om maar wat te zeggen. Vermijd koolhydraatrijk eten omdat het je vaak suf en minder energiek maakt tijdens de dag. 

7. Slaap voldoende

Een winterslaap moet je niet doen, maar voldoende slapen dan weer wel. Wanneer je ’s morgens fris en monter aan je dag kan beginnen, is de kans dat die winterslaapmindset buiten de deur blijft, immers veel groter.

Pascal Dewulf

Bron: vdab.be