7 jobs waarin je als creatieveling je ei perfect kwijt kan

Als creatieveling ben je steevast op zoek naar een job waar je je creatieve ei kwijt kan. Deze 7 jobs vormen alvast de perfecte creatieve uitlaatklep.

1. Journalist

Je job is één en al creativiteit. Steeds opnieuw begin je weer vanaf het witte blad of scherm om het te vullen met je literaire/fotografische exploten over alle dingen in de wereld: economie, actualiteit, sport, lifestyle, … Elke dag bedenk je opnieuw leuke reportages in tekst, beeld en video en bereik je heel wat mensen met die boodschap. Mensen informeren, verrassen, ontroeren of laten glimlachen: dat is jouw job als journalist.

2. Grafisch vormgever

Kleur, beeld, lettertypes, pagina layouts, affiches of verpakkingen voor een nieuw product bedenken: als grafisch vormgever ben je op en top creatief en doe je dat vooral aan de visuele kant van het grafische spectrum. Je denkt visueel en bedenkt visuele formats die je alleen of in team uitwerkt. Daarbij maak je gebruik van allerlei opmaakprogramma’s en digitale hulpmiddelen.

3. Copywriter

Je bedenkt allerlei creatieve concepten in woord (en beeld) die je op vraag van specifieke klanten uitwerkt. In overleg met die klanten ga je die concepten vervolgens fine tunen tot je samen een perfect eindresultaat bekomt. Je moet daarvoor niet enkel creatief aangelegd zijn, maar ook commercieel met de klant kunnen meedenken.

4. Interieurarchitect

Jouw taak is om huizen, gebouwen, winkels , … binnenin een eigen identiteit te geven. Daarvoor maak je gebruik van CAD-software om leuke interieurs (meubilair, behang, ruimtelijke vormgeving, …) te creëren. Al die dingen doe je uiteraard in nauwe samenspraak met je klanten.

5. Videograaf

Met de komst van Youtube is het begrip ‘videograaf’ een standaard gegeven. Het woord zegt het zelf: je maakt video’s en doet postproductie op de video’s tot ze klaar zijn voor uitzending. Dat betekent knippen en plakken tot het scenario klopt en alles vloeiend op het scherm verschijnt. Ook ga je hoogstwaarschijnlijk een muziekje onder je video zetten en een tekst inspreken die bij jouw video hoort. Je begrijpt dat je dus heel wat ballen in de lucht moet houden om deze job uit te oefenen. Maar je creativiteit, daarmee kan je in deze job helemaal los gaan.

6. Game designer

De industrie van computerspelletjes is vandaag een miljardenbusiness. Als game designer kan je je volop uitleven in een fantasiewereld waarin je steeds weer de gekste draaiboeken en karakters kan bedenken. En: het verdient ook nog eens lekker.

7. Website ontwerper

Websites ontwerpen is heel wat meer dan alleen maar wat programmeerwerk. Je moet de look and feel van een website bepalen (vaak in overleg met de klant), maar ook het kleurenspectrum, het logo, de menukeuzes, …. Een behoorlijk creatieve bezigheid dus.

Pascal Dewulf