6 tips om een job te vinden die je ​gelukkig maakt

?Een fijne job vinden is vaak een kwestie van ‘het juiste moment op de juiste plaats’. Maar dat juiste moment kan je ook zelf wat sturen. Zes tips, recht uit Amerika, om een job te vinden die je oprecht gelukkig maakt.

Craig Cincotta uit Seattle is een dertiger die regelmatig van job verandert, van big companies naar start-ups en weer terug. “Elke nieuwe job voelde aan als de juiste keuze op dat moment”, zegt de huidige communicatiedirecteur bij Microsoft. “Uit alles wat ik meemaakte, haalde ik deze tips om mijn droomjob te vinden.”

Neem de tijd voor je professionele make-over

Wil je voor een carrièreswitch gaan? Wees dan vooral geduldig, ook als je niet meer gelukkig bent in je huidige baan. Wie zich zonder veel nadenken in een nieuwe uitdaging stort, kan daar op termijn nog ongelukkiger van worden. Schrijf je in op alle vacaturekanalen, spreek met verschillende mensen, bedenk wat je zelf graag wil doen. Kortom: maak je huiswerk (zie tip 2). Zo loop je stilaan naar een nieuwe job toe, eerder dan dat je wegloopt van een oude job.

Zet je eisen op een rij in een wishlist

Wat doet er echt toe voor jou? Giet het eens rustig in een lijstje op zondagnamiddag. Wil je een manager zijn of een uitvoerder? Pas je beter in een groot bedrijf of in een kleine kmo? Houdt het loon jou sterk bezig? Wil je reizen voor je werk? Ben je het pendelen meer dan beu? Elke werknemer heeft zo zijn eigen persoonlijke wishlist. Ga op basis daarvan op zoek naar een job, en je kans op werkgeluk verhoogt exponentieel. Maar wees niet zó veeleisend dat er geen enkele vacature meer overblijft. De ultieme droomjob bestaat niet.

Wees niet bang van iets anders

Het onbekende is niets om schrik van te hebben – het is juist leuk om nieuwe dingen uit te proberen! Praat jezelf geen uitdagingen uit het hoofd omdat ze niet in je kraam passen. Ze kunnen net het dominosteentje zijn dat tot een beter carrièrepad leidt.

Zet inspiratie boven functietitels

Veel mensen maken een carrièreswitch omdat ze onder de indruk zijn van hun nieuwe functietitel. Maar zo’n titel houdt op zich niet veel in. Wat je elke dag effectief moet doén op je werk, betekent veel meer dan wat er op je naamkaartje staat. En trouwens, hoe minder de mensen rondom jou om titels geven, hoe groter de kans dat je in een leuk bedrijf bent beland.

Bouw aan je eigen raad van bestuur

Een nieuwe job zoeken hoef je niet alleen te doen. Stel je eigen directiecomité samen: vrienden, familieleden en collega’s die je kunnen adviseren en helpen. Ga enkel voor mensen die eerlijk zijn in hun mening. En finaal hoef je niet met ieders oordeel rekening te houden. Het draait om jou, zorg er dus vooral voor dat je er zelf een goed gevoel aan overhoudt.

Kijk al met één oog naar de collega’s

Als je denkt aan de tijd die je elke dag spendeert met collega’s, dan weet je hoe belangrijk deze factor is. Natuurlijk kan je niet op voorhand weten met welke mensen je zal samenwerken, maar de bedrijfscultuur geeft toch al veel prijs. Neem eens een kijkje op de Facebook- en LinkedIn-pagina van je toekomstige werkgever, spreek kennissen aan die ooit voor dat bedrijf hebben gewerkt, plan je sollicitatiegesprek voor of na het middaguur in zodat je tijdens de lunchpauze de in- en uitlopende mensen in de inkomhal kan bestuderen.

Gerlinde De Bruycker