5 tips voor blijvend werkplezier

Elke dag opnieuw evenveel zin hebben in je werk  Dat kan. Met deze 5 tips voor blijvend werkplezier bijvoorbeeld.

Er zijn natuurlijk heel wat factoren die je geluk op de werkplek bepalen. Je collega’s, een fijne werksfeer en een degelijke verloning zijn er daar een aantal van. Toch heb je op dat vlak ook veel  zelf in handen. En wel zo.

1. Stel elke werkdag duidelijke doelen

Niets zo ergerlijk dan dat je aan het eind van de dag tot de conclusie komt dat je eigenlijk maar wat hebt zitten aanmodderen. Eindeloos door je mailbox ploegen, meezitten in meetings waar maar geen eind lijkt aan te komen en daardoor nauwelijks toekomen aan je werk. Stel elke werkdag dan ook duidelijke en realistische doelen. Zo ben je gemotiveerder omdat het helder is waar je naartoe wil. Aarzel ook niet om in die optiek andere dingen wat radicaler af te blokken. Een onnodige meeting? Skippen die handel. Met andere woorden: neem je leven weer wat meer opnieuw in handen op de werkplek.

2. Vind je missie

‘Find what you love and let it kill you’, liet schrijver Charles Bukowski zich ooit ontvallen. Klinkt wel een beetje extreem natuurlijk, maar Bukowski bedoelde het vooral poëtisch. Het wil eigenlijk zeggen dat je iets moet vinden waar je helemaal in opgaat en waar je als het ware wordt door geconsumeerd. Wanneer je ermee aan de slag bent, verlies je alles notie van tijd en plaats. Zoek die dingen waar je professioneel energie van krijgt. Kijk uit naar dingen die je zinvol vindt. En ontdek ook hoe je jouw talenten zinvol kan inzetten en verder ontwikkelen. Vertaal dat naar je job (of een job die je nog moet ontdekken) en ga er helemaal voor. Alleen dan kan je jezelf verzekeren van blijvende werkvreugde. Kortom, neem zelf de regie van je carrière.

3. Doe nieuwe dingen

Door binnen je comfortzone te blijven, trappel je ter plaatse en stagneert je persoonlijke ontwikkeling. Zelfs al is je werk nog zo leuk, na een tijdje geraak je het gewoon. Er ontstaat een dagelijkse routine. Daar kom je helaas niet omheen. En dan lijkt de verrassing er al snel af. Het zijn vaak de nieuwe ervaringen die je een boost geven in het leven. Durf daarom nieuwe dingen te doen in je job.  En laat je vooral niet afschrikken door dingen die misschien lijken tegen te slaan. Daar leer je vaak het meeste uit en alleen zo kan je groeien. Je zal merken dat je door die groei als vanzelf meer werkplezier gaat ervaren. Neem ook initiatief en doe nieuwe dingen op je werk. Wat je ook doet, vermijd sleur. Dat is nefast voor je werkvreugde. Maak daar dan ook resoluut komaf mee.

4. Bewaak de balans tussen werk en privé

Wanneer je werk je belet om te weinig tijd te maken voor je familie, vrienden en sociale activiteiten, dan kan dat op de duur een serieuze rem worden op je werkplezier. Gevolg: je job gaat uiteindelijk voor frustratie zorgen. Je krijg immers niet meer de tijd om tot rust te komen of om leuke dingen te doen. Hoe graag je je job dan ook doet, het gebrek aan evenwicht zal je op de duur stevig parten gaan spelen. En dat wil je vermijden. Meer werkplezier? Zorg dan voor meer evenwicht tussen werk en privé.

5. Geef je grenzen aan

Constant overuren draaien met een onrealistische workload? Werkdagen waar geen einde lijkt aan te komen? Het is aan jou om dat een halt toe te roepen. Doe je dat niet dat zal je (mentale) gezondheid er op de duur aan inschieten. En dat is iets wat je absoluut niet wil wanneer je op zoek bent naar blijvende werkvreugde. Lijk je over de rooie te gaan? Bespreek dan met je baas wat de mogelijkheden zijn om één en ander bij te sturen.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be