5 manieren om intrinsiek gemotiveerd te blijven in je job

Elke dag gemotiveerd met je job bezig zijn: het lijkt een evidentie. Toch is dat niet altijd even makkelijk. En daar is ook een goede reden voor (die vertellen we je hieronder). Met deze 5 tips kan je alvast perfect gemotiveerd aan de slag blijven.

Stel je voor: je moet vijf figuurtjes knippen uit een stukje papier. Bij de eerste vorm doe je dat foutloos. Met het laatste figuurtje mogelijk ook. De drie andere figuurtjes zullen doorgaans wat slordiger geknipt zijn. Dit is de exacte beschrijving van het experiment dat psycholoog en gedragswetenschapper Ayelet Fishbach uitvoerde met een groep personen. Fishbach is een expert op het gebied van intrinsieke motivatie. In haar boek Get It Done: Surprising Lessons from the Science of Motivation heeft Fischbach het over het middenprobleem. Dat stelt dat mensen in het begin en wanneer de finish nadert steevast gemotiveerd zijn. Daartussenin kan die motivatie echter al eens gaan fluctueren. Fischbach geeft dan ook een aantal tips om die motivatie dip te voorkomen.

Stel concrete, meetbare doelen

Heldere doelstellingen zijn volgens Fischbach bij de meeste mensen geen probleem. Hoe je dat doel concreet formuleert, heeft volgens de gedragswetenschapper echter een cruciale invloed op jouw motivatie. Het objectief? Hoe concreter, hoe beter. Dat komt door een psychologisch effect waarbij we liever niet investeren in de middelen om een doel te behalen wanneer het resultaat en de timing onduidelijk zijn.

Zorg dat je het graag doet

Een manier om enthousiast te blijven over je job en de objectieven die je in die optiek hebt, is door de weg naar die objectieven plezant te maken en te houden. Volgens Ayelet Fishbach onderschatten mensen hoe belangrijk dit is. Wanneer iets plezant is, ga je er immers automatisch meer mee bezig zijn. Een quick win.

Neem beslissingen met een grootse impact

Je doelen worden jobgewijs een stuk haalbaarder wanneer je brede beslissingen neemt die langere periodes beslaan. Besluit je bijvoorbeeld dat je een maand lang maximaal vier keer per dag je e-mails checkt in plaats van om de vijf minuten, dan zal je dat in principe beter kunnen volhouden.

Neem beslissingen vooraf

Beslis vooraf. Zo kan je achteraf in principe niet meer terug. Plan dus vooruit als dat kan, zodat de verleiding van een snelle beloning minder groot is. Door zo te werken, maak je betere afwegingen en verhoog je je intrinsieke motivatie.

Samen sterk

Ga je er weer een dagje tegenaan op je thuiswerkplek? Probeer tijdens de werkdag dan toch ook contact te maken met je collega’s. Samenwerken helpt om doelen te bereiken. We vormen vaak vanzelf een band met mensen die hetzelfde nastreven. Zo inspireer je elkaar, maar zorg je ook voor wederzijdse steun en houd je elkaar bovendien scherp.

Pascal Dewulf

Bron: mtsprout.nl