4 onverwachte carrièrevoornemens die jouw werkjaar helemaal anders kunnen maken

Dat veel voornemens die bij de start van het nieuwe jaar worden gemaakt, geen lang leven beschoren zijn, zou ook kunnen liggen aan het feit dat ze in of net na een periode van druk feesten en tafelen genomen zijn. Ook na de eerste maand van het jaar, in de periode van dertig dagen zonder klagen en bij de start van Tournée Minérale, kan je nog voornemens nemen rond je werk. Dit zijn er alvast vier die er nog kunnen voor zorgen dat je in 2018 anders gaat werken dan voordien en dat je je carrière nieuwe kansen geeft.

1. Werk minder

Het is een nog altijd erg gangbare opinie dat je heel veel uren moet maken om promotie te maken of loonsverhoging te krijgen. Maar dat klopt niet. Je kan efficiënter werken als je goed uitgerust bent. Op de site Inc.com legt consultant Doug Ringer, die onder meer voor leidinggevenden van Schneider Electric en Ericsson werkte, dat niets belangrijker is dan een goede balans. En dat geldt niet enkel voor leidinggevenden, maar ook voor jou. Je maakt meer kans op promotie en loonsverhoging als je, net omdat je goed uitgerust bent, met een schitterend idee komt, dan als je jezelf opbrandt.

2. Werk met beperkte doelstellingen

Coaches en mentoren hameren het er elke dag weer in: om succesrijk te zijn moet je doelen vooropstellen en die niet alleen in je hoofd prenten, maar ook boven je bed of boven de spiegel hangen. Net als bij alles kan de balans daarbij echter doorslaan. Als je meer dan drie doelen hebt, heb je er in feite geen, want dan loop je als het ware als een kip zonder kop rond.

3. Werk ook aan iets anders dan je werk

Als je minder werkt dan heb je ook wat meer tijd. Die kan je invullen zoals je wil: lezen, studeren, een yoga- of filosofiecursus volgen, zoveel mogelijk cultuur opsnuiven, enzovoort. Maar in de wereld van vandaag is het zeker ook niet onverstandig om de vrijgekomen tijd te gebruiken om een nevenactiviteit op te zetten waarmee je een bijkomend inkomen kan creëren. Je kan pakweg stadsgids worden, hondenuitlater, koetsier of een internetsite opzetten waarop je pakweg boeken over Afrikaanse cultuur verkoopt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

4. Werk aan je cv

Je weet dat de tijd van heel lang bij dezelfde werkgever blijven sowieso voorbij is. Daarom is het een goed idee om ook aan je cv te werken. Uiteraard kan dat door het opzetten van een nevenactiviteit of door vrijwilligerswerk te doen. Maar je kan ook je cv bijwerken door de tekst ervan aan te passen aan de veranderende noden van werkgevers. Die kijken steeds meer niet alleen naar technische competenties, maar ook naar soft skills. Laat die op je cv blijken. Het kan je carrière zeker een boost geven.

Geert Degrande