Waarom je best een bedank-mail stuurt na een sollicitatiegesprek (en wat daarin moet staan)

Iemand bedanken, daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Ook niet wanneer je in een sollicitatieproces zit. Maar er is meer. Dankzij zo’n bedank-mail vergroot je immers ook je kansen om je droomjob in de wacht te slepen.

Waarom je een streepje voor hebt wanneer je een bedank-mail stuurt na een sollicitatiegesprek? Niet iedere sollicitant stuurt een bedank-mail. Daarom. Doe jij dat dus wel, dan heb je meteen al een flinke voorsprong op de rest van de sollicitanten die dat niet doen. Geloof het of niet, maar rekruteerders appreciëren het echt wel wanneer je achteraf nog even van je laat horen.

Top of mind

Aan de andere kant moet je zo’n bedank-mail ook niet alleen niet zien als een verplichting uit beleefdheid of een gezellig onderonsje. Wanneer die bedank-mail immers in de mailbox van de rekruteerder belandt, kom je zo opnieuw onder de aandacht. Voor zover dat al niet was door jouw sollicitatiegesprek. Zo’n bedank-mail is  dan ook een ideaal moment om het geheugen van de rekruteerder nog even op te frissen zodat je weer top of mind wordt, zoals ze dat zo fraai in het Engels zeggen.

Minigesprek

Maar het wordt nog beter. Stel dat je een retour krijgt van de rekruteerder op je bedank-mail: dan heb je meteen een perfecte conversation starter. Je kan immers opnieuw een minigesprek starten waarin je een aantal dingen extra toelicht of nog nieuwe elementen onder de aandacht brengt die jouw aanwerving een duwtje kunnen geven. Opgelet, ga niet drammen door te overijverig heen en weer te mailen. Dan zou je wel eens averechts effect kunnen krijgen. Maar goed, een beetje gezond verstand en empathisch vermogen op dat vlak kunnen jou al een heel eind ver brengen. Hoe het ook zij, wanneer goed gedoseerd laat zo’n bedank-mail zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je er alles aan wilt doen om de baan te bemachtigen.

Alle beetjes helpen

Wat moet er in zo’n bedank-mail staan? Wie je bent en wanneer jullie mekaar hebben gesproken. Dat heel zeker. Heb je een visuele ondersteuning als geheugenopfrisser? Nog beter. Zeg bijvoorbeeld dat je de sollicitant was met die kleurrijke bril om maar wat te zeggen. Elk ezelsbruggetje dat je helpt om een aha-gevoel te creëren bij de rekruteerder is prima. Of haal misschien een leuk moment aan uit het sollicitatiegesprek waar jullie allebei hartelijk hebben kunnen lachen. Maakt niet uit, maar vind iets dat jou duidelijk in de herinnering brengt van de rekruteerder.

Eén à  twee dagen

Heb je zo’n leuk ezelsbruggetje? Dan is het vervolgens zaak om nog eens diplomatiek onder de aandacht te brengen waarom jij nu eigenlijk de witte raaf bent. Zo’n bedank-mail is bovendien een ideaal vehikel om misschien nog iets extra’s te zeggen wat je eigenlijk vergeten was te zeggen (door de zenuwen misschien), maar wat wel heel erg belangrijk is. Heb je een uitschuiver gemaakt, dan kan je via zo’n bedank-mail ook spreekwoordelijk wat zalf op de wonde doen. De timing? Wacht één à twee dagen tot na het sollicitatiegesprek. Dan is je reactie meestal het meest effectief.

Pascal Dewulf