Solliciteren is verleiden: 7 onweerstaanbare verleidingstips

Solliciteren is een beetje als op date gaan. Je zet je beste beentje voor in de hoop je (professionele) date te overhalen het met jou te proberen. Met deze 7 verleidingstips word je alvast (professioneel) onweerstaanbaar voor je toekomstige werkgever. Test deze tips alvast uit op een van onze Jobvillages.

Draag zorg voor je uitstraling

Elegantie is een attitude. Het is wat je uitstraalt naar je gesprekspartner dat de verdere toon en het verloop van het gesprek zal bepalen. Kom beheerst over, doseer je gebaren, zorg voor een positieve uitstraling en een open blik. Glimlach af en toe tijdens het gesprek. En: dress to impress.

Zelfzekerheid troef

Wees zeker van je stuk, recht je schouders, houd je kin lichtjes omhoog, laat een wilskrachtige blik zien… Het zijn allemaal signalen naar je toekomstige baas dat je er staat. Zelfzekerheid is sexy. Te veel zelfzekerheid? Dat werkt dan weer averechts.

Zet je sterke kanten in de kijker

De ene is een vlotte prater, de andere kan perfect anticiperen op zijn/haar gesprekspartner. Misschien ben je wel een topverkoper of kan je als geen ander een vleugje gedistingeerde humor door een gesprek weven. Het maakt niet uit waar je goed in bent. Laat het gewoon zien in je sollicitatie.

Stem het gesprek af op je gesprekspartner

Is je gesprekspartner een minzaam iemand die een rustige manier van praten hanteert? Ga dan zelf niet zitten ratelen. Het gesprek lijkt dan immers een beetje op een ballad en een uptempo nummer die tegelijkertijd door mekaar heen spelen. Niet leuk om naar te luisteren. Pik dus de sfeer op en ga daarin mee zonder daarbij echter jezelf te verloochenen.

Luister eerst en praat dan

Wanneer je op romantische date gaat, dan zal je gesprekspartner het allerminst appreciëren wanneer je voortdurend zelf aan het praten bent. En je jezelf daarbij tot overmaat van ramp voortdurend in de kijker zet. Bij een sollicitatie is dat niet anders. Neem daarom eerst de tijd om rustig te luisteren naar de rekruteerder. Wanneer mensen het gevoel krijgen dat er naar hen wordt geluisterd, zullen ze veel sneller betrokkenheid tonen. Ga nog een stapje verder en pik actief in op de dingen die je gesprekspartner aanhaalt nadat je een hele tijd naar hem/haar hebt geluisterd.

Let op non-verbale communicatie

Ben je in een boeiend gesprek? Leun dan zo af en toe lichtjes richting je gesprekspartner. Zo geef je non-verbaal aan dat je bijzondere interesse hebt in het gesprek. Mensen vinden doorgaan niets interessanter dan iemand die geïnteresseerd is in wat ze te vertellen hebben. Knik je tijdens het gesprek bovendien af en toe instemmend, dan zit je helemaal goed. Een absolute no-no: je armen kruisen tijdens het gesprek.

Wees jezelf

We hebben het al vaker gezegd. Schoonheid en (professionele) aantrekkingskracht komen voort uit het feit dat je gesprekspartner een unieke persoonlijkheid te zien krijgt. Dat kan alleen maar wanneer je authentiek bent. Tuurlijk zijn er de basisregels van beleefdheid en etiquette. Daarnaast mag je echter jezelf laten zien zoals je bent.

Pascal Dewulf

Deze tips meteen in de praktijk omzetten op een van onze Jobvillages? Dat kan dit voorjaar in Ieper, Waregem, Leuven, Antwerpen, Aalst, Vilvoorde, Oostende en Roeselare. Data en locaties vind je op www.jobvillage.be