Smalltalk tijdens een sollicitatiegesprek: zo gebruik je het in je voordeel

Kletsen over ditjes en datjes aan het begin (of het eind) van een sollicitatiegesprek: dat hoort erbij. Het is een manier voor de rekruteerder om erachter te komen dat je ook sociaal vaardig bent. Zo’n professionele koffieklets kan je echter ook in jouw voordeel gebruiken. En wel zo.

Een babbeltje over koetjes en kalfjes oftewel smalltalk, is een onlosmakelijk onderdeel van een goed sollicitatiegesprek. Via die smalltalk kan jij namelijk uitvinden wat je gemeenschappelijk hebt met de rekruteerder (jullie hebben mogelijk dezelfde hobby). Doordat je op die manier interesse toont in de andere, word je automatisch als meer sympathiek gezien. Voilà, zo scoor je eigenlijk al nog voor je sollicitatiegesprek goed en wel is begonnen. Loopbaancoach Pieter Koevoets pleit ervoor om het smalltalkgedeelte van jouw sollicitatiegesprek grondig voor te bereiden.

Ongedwongen

Hoe kan je dat in godsnaam? Je weet toch niet waar de spontaniteit van zo’n gesprek je naartoe leidt? Voor een stuk is dat zo. Maar volgens Pieter Koevoets kan je wel op voorhand je huiswerk maken over de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek gaat hebben. En zo dingen ontdekken die jullie gemeenschappelijk hebben. Die kan je vervolgens op een ongedwongen en leuke manier inpassen in het sollicitatiegesprek. Hou het uiteraard wel spontaan. Probeer niet met alle macht die dingen naar boven te halen. Doe het enkel wanneer je voelt dat daar ruimte voor is.  

Heb oprechte interesse

Nog volgens Koevoets moet je tijdens de smalltalk ook (oprechte) interesse tonen in je gesprekspartner. En ervoor zorgen dat niet alleen jij aan het woord bent. Raar maar waar: wanneer iemand interesse toont in de ander, dan wordt die persoon automatisch als meer sympathiek gezien. Kan je geen directe raakvlakken vinden, dan moet je op zoek naar actualiteit uit de branche van het bedrijf. Volgens Koevoets moet je het hele gesprek uiteraard niet op voorhand uitdenken. Spontaniteit blijft een belangrijke factor voor het welslagen van jouw sollicitatiegesprek.

Vriendelijk en respectvol

Pieter Koevoets geeft tot slot nog een paar heel praktische tips. Begin met een begroeting en informeer met een eenvoudig: ‘Hoe gaat het met u?’ of ‘Hallo, alles goed?’ Durf zeker ook een compliment te maken. Ga daarbij echter niet over the top. ‘Leuk kantoor’ kan al een heel goeie zijn. Jouw tone of voice is minstens even belangrijk. Zorg dat die toon vriendelijk en respectvol is. Verzorg ook je taal. En luister actief. Een goed gesprek begint met goed luisteren. En vermijd controversiële- of gevoelige onderwerpen.

Pascal Dewulf

Kom solliciteren op een van onze Jobvillages op tien locaties in Vlaanderen. Data en info: http://www.jobvillage.be