Mooi zijn loont: hoe een leuke snoet je carrièrekansen vergroot

We moeten het licht van de zon niet ontkennen. Zie je er goed uit, dan vergroten je kansen op de arbeidsmarkt exponentieel. En dit is waarom.

Heb je een leuk voorkomen? Dan heb je doorgaans betere carrièreperspectieven, verdien je meer en ben je succesvoller op relatievlak. Het is een harde realiteit. Volgens het Amerikaanse Business Insider heb je meer kans om een job binnen te hengelen wanneer je er aantrekkelijk en verzorgd uitziet. Ook zouden knappe mensen doorgaans productiever hun dag vullen en bijvoorbeeld succesvoller zijn om dingen te verkopen.

Het plezier van knappe mensen

Maar er is meer. Onderzoekers wijzen er immers ook op dat het niet alleen de fysieke sexappeal is die knappe mensen een streepje voor geeft. Aantrekkelijke mensen zouden succesvoller zijn omdat ze vaak persoonlijkheidskenmerken bezitten die attractief zijn voor werkgevers. Zelfverzekerdheid en een gezond(er) opzicht zijn er daar een aantal van. Dat is uiteraard een wankele aanname omdat minder aantrekkelijke mensen (beauty is in the eye of the beholder) uiteraard even gezond en zelfverzekerd voor de dag kunnen komen.

Schoonheid is subjectief

De vooroordelen op dat vlak zijn dan ook soms hardnekkig. Dat blijkt voorts ook uit onderzoek door de Universiteit van Houston (VS) en onderzoekers van Rice University (VS). Dat bestond erin om twee groepen mensen te laten interviewen voor een baan. De eerste groep telde enkel aantrekkelijke individuen. De tweede groep bestond uit mensen met vervormingen, littekens of moedervlekken in het aangezicht. Interviewers beoordeelden mensen uit de tweede groep als minder geschikt voor de job. Bovendien onthielden de interviewers minder informatie over sollicitanten die ze niet knap vonden.

Maak jezelf aantrekkelijk

Toch draait het niet uitsluitend om uiterlijkheden en kan je ook dingen doen om jezelf aantrekkelijker te maken. (Glim)lach bijvoorbeeld wat vaker. Glimlachen maakt je doorgaans attractiever. Felle kleuren dragen, zou je eveneens begeerlijker doen lijken. Ook wanneer je beheerst, duidelijk en beknopt spreekt, zou je een meer oogstrelende indruk nalaten. Een goed gevoel voor humor brengt je eveneens een heel eind ver. Tot slot: wanneer je een warme persoonlijkheid hebt en een gezonde dosis empathisch vermogen, kan je dat op slag een stuk aantrekkelijker maken. Je hoeft dus heus geen Adonis/Aphrodite te zijn om over het nodige sexappeal te beschikken.

Pascal Dewulf