7 tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek (wanneer je stottert)
17/04/2019
Stotteren maakt je leven niet altijd makkelijk. Het is weliswaar sociaal aanvaard, maar tijdens een sollicitatiegesprek kan het de dynamiek van het gesprek soms beïnvloeden. Met deze tips maak jij van je sollicitatiegesprek gegarandeerd een succes.
Vermeld in je sollicitatiebrief niet dat je stottert
Het is niet nodig en je discrimineert jezelf wanneer je dat zou doen. Je hebt net zoals elke andere sollicitant kwaliteiten en vaardigheden die je in de kijker moet zetten. Stotteren heeft daar in principe niets mee te maken.
Probeer het niet krampachtig te camoufleren
Je bent wie je bent. Probeer dat niet weg te stoppen en ga er op een spontane, natuurlijke manier mee om. Wanneer je er zelf ontspannen mee omgaat, zal dat afstralen op de rekruteerder. Sterker nog: in principe zou een rekruteerder er dan gewoon overheen moeten gaan en enkel je cv, kwaliteiten en vaardigheden als leidraad moeten nemen.
Geef in het begin van het gesprek aan dat je stottert
Het kan altijd helpen om aan het begin van het gesprek even aan te geven dat je stottert. Daardoor creëer je de context waarin het gesprek kan verlopen en zal de rekruteerder daar rekening mee houden. Geef misschien ook aan (als dat het geval is voor jou) dat het erger is wanneer je gestrest bent en dat je in dagelijkse werksituaties er veel minder last van hebt.
Breng het aan als een kwaliteit
Wanneer de rekruteerder informeert naar je positieve eigenschappen geef dan aan dat de wil om stotteren te overwinnen je heeft gesterkt in bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, motivatie en empathie.
Geef aan dat je stottertherapie volgt
Dat geeft aan dat je werkt aan het feit dat je stottert. Nogmaals, het is geen gebrek. Het zegt niets over jezelf. Door het te vermelden, geef je echter wel aan dat je jezelf steeds bijschaaft. Dat is dan weer een goede zaak.
Verbaal/non-verbaal
Wist je dat in heel wat gevallen zowat 70% van de dingen in een gesprek non-verbale communicatie is? Dat zijn dus die dingen die je niet uitspreekt. We hebben het hier over je lichaamshouding, de manier waarop je kijkt, je gelaatsexpressie, de gebaren die je maakt en dies meer. Stotteren is dus maar een heel klein onderdeel van het gesprek.
Wees zelfzeker
De manier waarop jij omgaat met het feit dat je stottert, bepaalt in grote mate hoe de ontvanger aan de andere kant ermee omgaat. Kom jij op een positieve, zelfzekere manier voor de dag, dan ben je al half aan de finishlijn. Dat is tenslotte wat je nieuwe baas zoekt: een positief mens met vaardigheden en kwaliteiten om het bedrijf vooruit te helpen.
Pascal Dewulf