6 tips voor een perfecte eerste indruk bij een sollicitatiegesprek

Een perfecte eerste indruk maken tijdens een sollicitatiegesprek? Met deze 6 tips wordt dat alvast een makkie.

Niet te veel en niet te weinig

Praten tijdens een sollicitatiegesprek moet je doseren. Het is niet omdat jij op gesprek gaat, dat je ook de hele tijd moet babbelen. Maak minstens evenveel tijd om te luisteren. Daarmee toon naar je gesprekspartner dat je in dialoog wil gaan en niet enkel een monoloog wil voeren.

Openheid troef

Zorg dat je ontspannen voor de dag komt en dat je dat qua lichaamshouding ook uitstraalt. Dus geen gekruiste armen tijdens het gesprek, een glimlach op je gezicht en een open blik. Rechtstreeks oogcontact en een beheerste, zelfzekere zithouding zijn daarbij cruciaal.

Positiviteit alom

Om het even welke richting het gesprek uitgaat, bewaar je grootste troef. Wanneer je positiviteit uitstraalt, los van de omstandigheden, kom je doorgaans ook als onverzetbaar over. Laat dat nu net een van de kwaliteiten zijn waarnaar je toekomstige baas op zoek is: iemand met een gezonde dosis onverzettelijkheid. Ook op moeilijke(re) momenten.

Jij bent aan zet

Passief afwachten tot de rekruteerder de eerste vraag afvuurt, is geen optie. Neem gerust zelf het initiatief om al een vraag te stellen. Of het gesprek op gang te brengen. Zo breek jij alvast het ijs.

Ga breder

Durf het ook over wat anders hebben dan enkel de job die je in de wacht wil slepen. Het weer, de locatie van het bedrijf… Kortom, koetjes en kalfjes. Kwestie van wat durf te tonen en het gesprek op een natuurlijke manier op gang te brengen. Dat zijn typische dingen die rekruteerders weten te appreciëren. Tuurlijk wil je die job, maar aan de basis zijn jullie gewoon twee mensen die mekaar voor het eerst ontmoeten.

Dress to impress

Jezelf netjes en professioneel kleden, is een teken van respect. Respect voor de persoon die je voor het eerst gaat ontmoeten. Het geeft aan dat je je van je beste kant wil laten zien. Daar kan dus niets op tegen zijn. Maar er is meer. Wanneer je goed voor de dag komt, geeft je dat doorgaans ook een gevoel van zelfzekerheid. En dat heb je uiteraard wel nodig tijdens je eerste sollicitatiegesprek.

Pascal Dewulf