6 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven tijdens een sollicitatiegesprek

Zeker zijn van je stuk tijdens een sollicitatiegesprek, daar draait het om. Maar goed, hoe kan je daar dan zelf zorg voor dragen? Met deze 6 supertips bijvoorbeeld.

1. Bereid vragen voor waaraan je je kan verwachten

Er zijn zo van die vragen die steevast opduiken tijdens een sollicitatiegesprek. “Vertel eens wat over jezelf?”, “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”, “Waarom zouden wij jou moeten aanwerven? Kortom, van die typische, lastige vragen die indien je er geen pasklaar antwoord op hebt, je vaak in een netelig parket kunnen brengen. Bereid dus zeker de nodige antwoorden voor op dat soort van standaardvragen. Zorg wel dat het natuurlijk blijft, wanneer je je antwoorden uiteindelijk brengt.

2. Ken het bedrijf en de vacature

Verzamel alle mogelijke info over het bedrijf en de vacature en onderzoek hoe je die op de meest optimale manier kan linken aan jouw cv. Verdiep je er niet alleen in, maar zorg ook dat je een paar losse scripts daaromtrent in je hoofd hebt opdat het gesprek nooit stilvalt.

3. Dress to the occasion

Met andere woorden, kleed je naar de gelegenheid. In dit geval, netjes en professioneel. Een (mantel)pak is heus geen teken van oubolligheid. Wel een teken van kracht en savoir vivre. En laat die sneakers ajb even in de kast. Tenzij je in creatieve sectoren aan de slag wil. Daar zijn ze doorgaans gek op die dingen.

4. Laat zien wie je bent

Jij bent jij, toch? Daar hoef je je toch niet voor te schamen? Integendeel, daar mag je trots op zijn. Maakt niet uit wie er voor je zit, ook niet wanneer dat een streng ogende rekruteerder is. Wees onder alle omstandigheden jezelf. Wees zelfzeker en aarzel niet om ook je mening te geven of zelf vragen te stellen. Jouw toekomstige baas heeft immers geen boodschap aan een muurbloempje. Wel aan een professional die van wanten weet. Overdrijf uiteraard niet. Je wil natuurlijk ook niet arrogant overkomen. Dat werkt dan immers weer contraproductief.

5. Zeg wat je denkt en denk wat je zegt

Assertiviteit betekent dat je onder alle omstandigheden je zegje doet. Geen stroop rond de baard smeren dus, maar zeggen waar het op staat voor jou: op het vlak van de job, voor wat betreft jouw verloning en jouw carrièreaspiraties. Uiteraard doe je dat met fluwelen handschoenen. Niet letterlijk, wel figuurlijk. Je wil immers niet aanmatigend overkomen. Wel als een professional die zeker is van zijn/haar stuk.

6. Neem je tijd

Wanneer mensen onder druk komen te staan tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebben ze vaak de neiging om te gaan ratelen. Jij niet. Jij neemt immers je tijd om te zeggen wat je wil zeggen, maar ook om te luisteren. Je moet niet op alle vragen onmiddellijk een antwoord hebben. Neem je tijd en bouw gerust korte pauzes of stiltes in. De kracht van stilte tijdens een gesprek is immers niet te onderschatten. Ook niet tijdens een sollicitatiegesprek. Het geeft je een volwassen en beheerst elan.

Pascal Dewulf