6 signalen om te weten of je sollicitatiegesprek goed is verlopen

Je hebt een sollicitatiegesprek achter de rug en je hoopt op het beste. Goed nieuws: ook tijdens je gesprek kan je vaak al een aantal subtiele signalen oppikken dat je een goede beurt maakt.

Leuke babbel

Geen staalharde graadmeter, maar toch een sterke indicatie dat je op het goede spoor zit. De rekruteerder praat op een open manier met jou, er kan regelmatig een glimlach af en hij/zij stelt extra vragen over je vaardigheden en over jezelf. Kortom, er blijkt een oprechte interesse te zijn. Dan kan je er vanop aan dat je een streepje voor hebt op de rest van de sollicitanten. Uiteraard is dit geen geschreven wet. Dat je echter heel goed in de running zit, daar kan je alvast donder op zeggen.

Betrokkenheid troef

Veel kan je ook opmaken uit de houding van je gesprekspartner. Is er veel oogcontact? Leunt de rekruteerder regelmatig jouw kant op? Sterker nog: kopieert hij/zij jouw lichaamsbewegingen of -houdingen? Dan is dat een sterk signaal dat je in de shortlist van betere kandidaten bent beland.

Referenties aub

Vraagt de rekruteerder op een gegeven moment in het sollicitatiegesprek of hij een aantal van jouw referenties mag contacteren? Dan zit je heel dicht bij de eindmeet. Dat is namelijk iets wat rekruteerders enkel doen wanneer ze oprechte interesse in jouw profiel hebben.

Je krijgt inkijk in het bedrijf of team

Begint de rekruteerder spontaan te vertellen over de gang van zaken in het bedrijf? Praat hij/zij ronduit over het team waarin je gaat terechtkomen? Dan is dat heel goed nieuws. Het betekent dat hij/zij jou bewust een inkijk wil geven in de interne keuken van de organisatie. Dat doet een rekruteerder enkel wanneer hij/zij echt iets in jou ziet.

Je whereabouts komen op tafel

Wanneer de rekruteerder vraagt wanneer je zou beschikbaar komen voor de job of ook of je elders aan het solliciteren bent dan is dat een heel goed teken. Eigenlijk is hij/zij dan al praktisch aan het inschatten wanneer je aan boord zou kunnen komen voor de job. Toch alleen maar goed nieuws?

Je krijgt extra tijd

Merk je dat de tijd die voor het gesprek was voorzien, aardig begint uit te lopen? Dan kan je er vanop aan dat er absolute interesse is naar jou. Je moet meerekenen dat rekruteerders vaak gebonden zijn aan erg strakke tijdsschema’s tijdens sollicitatierondes. Krijg je extra tijd tijdens je sollicitatie dan kan je dat zien als een sterk signaal in jouw richting.

Pascal Dewulf