6 geheimpjes die jouw toekomstige baas liever voor zich houdt

Op weg naar de eerste ontmoeting met je (mogelijk) toekomstige baas? Spannend. Verwacht je je aan een spontane, open ontmoeting en een leuk gesprek? Dat zal best wel lukken. Toch moet je weten dat er ook dingetjes zijn die hij/zij liever voor zich houdt wanneer die zich voordoen tijdens jullie kennismakingsgesprek.

Diegene die voor jou de job deed, is met slaande deuren vertrokken

Bij een eerste ontmoeting zijn we altijd op ons best. Ook jouw baas. Hij wil uiteraard iemand geschikt om die lege plek zo snel mogelijk in te nemen. De vraag is enkel: waarom is die plek leeg? Dat iemand in die optiek voor jou boos is vertrokken, ga je nooit te weten komen. Wanneer je dat immers zou weten, waarom zou je dan de job nog willen invullen?

Je hebt niet goed onderhandeld over je salaris

Je had er best meer kunnen uithalen. Je bent te voorzichtig geweest met je salarisverwachtingen. Dat weet jouw toekomstige baas. Tja, je kan je wel inbeelden dat hij/zij jou daar niet gaat op wijzen. Voor diegene die moet betalen, is het immers altijd te veel. En voor diegenen die moet ontvangen, is het altijd te weinig. Nu kan het ook zijn dat jij gewoon te weinig vraagt. En dat vindt jouw toekomstige helemaal prima.

De eerste indruk die je gaf, was niet je dat

Wat is dat toch altijd met die eerste indruk? We kunnen nu eenmaal niet om de menselijke psyche heen. Je toekomstige baas is bovenal een mens. Is er niet meteen een klik, dan zak je al gelijk een heel aantal treden op de ladder van kansmakers. Mogelijk maak je het nog een stukje goed met je gesprek, maar de schade is aangericht. Aan je toekomstige baas zal je het alvast niet merken. Die zit daar vlotjes voor jou met de glimlach. En denkt er het zijne/hare van.

Ze wachten nog op het antwoord van de witte raaf

Terwijl jij hoopvol het gesprek inwandelt, kan het zijn dat je toekomstige baas enkel nog op een positief antwoord aan het wachten is van de kandidaat die ze eigenlijk echt naar binnen willen halen. Het leven is niet eerlijk, ook niet wanneer jij je beste beentje voorzet om die job binnen te hengelen. Maak er ook niet te veel van. You win some, and you lose some. Ook wanneer je op jacht naar een job bent. Ben jij het niet? Niet getreurd en vooruit met de geit. Gegarandeerd dat er elders nog een betere job op jou wacht.

Zij weten meer over jou dan je wel denkt

Die toekomstige bazen toch. Wanneer jij denkt dat jouw patron in wording enkel snel door je cv en motivatiebrief loopt, dan heb je het doorgaans verkeerd. Ook online valt er immers van alles te ontdekken. Misschien belt hij/zij wel een aantal van je referenties op. Of kent hij/zij indirect mensen die jou ook in een professionele context kennen. En dan komt er misschien wel eens iets naar boven drijven dat niet echt in jouw voordeel spreekt.

Je bent een en al gladheid en dat valt tegen

Wanneer je clichématig het sollicitatiegesprek ingaat, met alle voorbeelden uit het sollicitatieboekje, een berg bullshit lingo hanteert en je je toekomstige baas probeert te overtroeven dan creëer je doorgaans een contraproductief resultaat. Het ergste? Aan je baas ga je het niet merken, behoudens misschien wat subtiele signalen. Als je die al zou opvangen tijdens jouw persoonlijke glorietocht.

Pascal Dewulf