5 tips om de schade te beperken wanneer je te laat komt voor je sollicitatiegesprek

Het is een moment dat je liever niet beleeft. Te laat komen op een sollicitatiegesprek. Qua slechte eerste indruk kan dat immers tellen, toch? Dat valt nog best meer, hoor. Het is allemaal maar hoe je een en ander weet in te kleden. Met deze 5 tips kan je de schade alvast beperken.

Voorkomen is beter dan genezen

Meteen de eerste en misschien wel de belangrijkste tip. Probeer gewoon op tijd te vertrekken. Moet je op een bepaald moment ter plaatse zijn voor je sollicitatiegesprek? Bereken dan de standaardtijd die je nodig hebt en doe daar dan nog eens vijfenveertig minuten bovenop. Zo heb je een ruime buffer en moet je ook niet nodeloos gaan stressen. Maak het jezelf dus makkelijk. En vertrek op tijd.

Verwittig op tijd wanneer je niet op tijd bent

Soms kan het gebeuren dat je niet op tijd bent. Waar je wel controle over hebt, is dat je meldt dat je niet op tijd bent. Ben je op weg en besef je dat je het niet zal redden? Neem dan contact op met het bedrijf om te melden dat je wat later zal zijn en bedank hen alvast op voorhand om even te wachten. Dat impliceert dus ook dat je de gegevens van de rekruteerder of jouw contactpersoon bij het bedrijf hebt opgeslagen in je smartphone. Je kan even bellen, maar een beleefd app-bericht met daarin je geschatte aankomsttijd is minstens even goed. Loopt het echt uit de hand met de tijd, stel dan meteen voor om het gesprek te verleggen. En bied tegelijkertijd ook je excuses aan voor die onvoorziene situatie.

Blijf jezelf

Ga niet door het dak of over de rooie omdat een mooie kans in het water valt doordat je tijdsbestek in gruizelementen ligt. Objectief gezien ben je niet in levensgevaar. Ook niet wanneer je hoofd op ontploffen staat van de stress door die gemiste kans. Kom tot jezelf. Wat is gebeurd, is gebeurd. Pak de draad weer op en werk zo snel mogelijk naar een volgende afspraak toe.

Leg uit waarom je te laat bent

Kom je te laat op je afspraak, maar gaat die vooralsnog door? Begin dan niet aan het sollicitatiegesprek alvorens je kort hebt toegelicht hoe het kwam dat je over tijd bent gearriveerd. Probeer er een positief en coherent verhaal van te maken waarbij je jezelf niet te veel met de vinger wijst. Soms zijn er immers situaties waar je helemaal geen vat op hebt. Dat weet de rekruteerder ook. Ga echter ook geen gekke dingen verzinnen als excuus.

Zet je betrouwbaarheid in de kijker tijdens het gesprek

Laatkomers worden wel al eens gezien als niet echt betrouwbaar. Je eerste afspraak gelijk al missen werkt dat natuurlijk in de hand. Leg tijdens het sollicitatiegesprek dan ook wat meer de nadruk op het feit dat je wel degelijk betrouwbaar bent. Je bent punctueel, professioneel en je komt altijd netjes je deadlines na. En ja, de rekruteerder mag dat verifiëren bij je referenties. Geef aan dat je er echt wel een hekel aan hebt wanneer je je afspraken niet kan nakomen. En dat je een bloedhekel hebt aan te laat komen.

Pascal Dewulf