5 lievelingsvragen van rekruteerders (en waarom ze die stellen)
02/10/2023
Er zijn zo van die vragen waar rekruteerders dol op zijn. Daar is een reden voor. Door die vragen te stellen, komen ze immers ontzettend veel te weten over jou als professional, maar ook als persoon. Dit zijn ze alle vijf op een rijtje. Wees dan ook voorbereid als je binnenkort naar een van onze Jobvillages gaat.
Vraag 1: ‘Wat weet je over ons bedrijf en hoe kwam je dit te weten?’
Die vraag komt er om te weten of je je wel hebt voorbereid op het gesprek. En of je het bedrijf in kwestie voldoende kent. De rekruteerder weet met deze vraag onmiddellijk of je je huiswerk hebt gemaakt, dan wel gewoon bij hen binnenwandelt om een job te bemachtigen. Met deze vraag komt hij/zij eveneens te weten hoe ernstig je het gesprek neemt en hoe hard je de job eigenlijk wil. Bekijk dus op voorhand de website, de socials van het bedrijf en check of ze recent in de actualiteit zijn gekomen. Die info vind je doorgaans in de ‘Nieuws’-sectie op de website van het bedrijf of op hun socials. Nog beter: probeer jouw vaardigheden daaraan te koppelen en tijdens het gesprek naar voren te brengen.
Vraag 2: ‘Welke vragen heb je voor ons?’
Zit je tijdens deze vraag met je mond vol tanden, dan ben je eraan voor de moeite. Een rekruteerder wil niet alleen antwoorden op de vragen. Hij/zij wil ook zien dat je het heft zelf in handen neemt en vragen stelt over je professionele toekomst bij hen. Ook dat je interesse toont in hoe het er daar aan toe gaat en wat bijvoorbeeld het vervolgtraject is van het sollicitatieproces. Bazen zoeken immers medewerkers die actief meebouwen aan het bedrijf. Die oplossingen zoeken voor problemen en zelf hun weg zoeken.
Vraag 3: ‘Hoe ziet je toekomstige job eruit?’
Vreemde vraag, zo lijkt het. Toch hoor je deze vraag vaker omdat bedrijven niet altijd haarfijn kunnen zeggen wie ze waar willen op de werkplek. Zo is een bedrijf soms op zoek naar bijvoorbeeld productiemedewerkers voor verschillende afdelingen. Wanneer ze dan sollicitanten over de vloer krijgen, laat deze vraag hen toe om de kandidaten op de juiste plaats te krijgen. Eens dat duidelijk is, kan het sollicitatiegesprek zo een stuk efficiënter verlopen. Zo is iedereen aan het eind van de werkdag blij, toch?
Vraag 4: ’Waar zou je op letten mocht je zelf iemand aannemen voor deze functie?’
De rekruteerder plaatst jou met deze vraag bijna letterlijk in zijn/haar stoel. Wanneer jij het voor het zeggen zou hebben: wat zou jij dan doen? Zo krijgt de rekruteerder snel zicht op de professionele kwaliteiten, waarden en normen waaraan jij veel belang hecht. Niet zelden komen er dan ook kwaliteiten of eigenschappen naar boven die nog niet eerder aan bod kwamen tijdens het gesprek. Een bijvraag zou kunnen zijn of jij dan ook wel degelijk over die kwaliteiten beschikt.
Vraag 5: ‘Wat wil je absoluut niet doen in je job?’
Wat je zelf leuk vindt aan de job, daar word je sowieso enthousiast over tijdens het gesprek. Wat je minder graag doet, moffel je daarentegen al eens weg. Door deze vraag krijgt jouw toekomstige baas zicht op jouw concrete verwachtingen. Hij/zij kan er zo uit afleiden of er een goede match is met de vacature of niet. Indien dat niet het geval is, vis je niet per se naast het net. Misschien neemt de rekruteerder je wel dan wel mee voor een andere job die momenteel ook openstaat in het bedrijf.
Pascal Dewulf
Bron: VDAB.be