5 flaters die je best vermijdt tijdens je sollicitatiegesprek

Een uitschuiver tijdens je sollicitatiegesprek, dat kan je maar beter vermijden. Althans wanneer je een onberispelijke eerste indruk wil maken. Dit zijn alvast vijf flaters die je in die optiek best kan vermijden.

Te hard focussen op de jobomschrijving

Klakkeloos opdreunen wat in de jobomschrijving staat en laten uitschijnen dat je daar helemaal aan voldoet? Dan gooi je als het ware je eigen ruiten in. Staat er bijvoorbeeld in de functieomschrijving van de job waar je naar vist dat je ‘een gedreven analist moet zijn die zijn/haar tanden met plezier in elke analyse zet’, dan moet je dat tijdens het sollicitatiegesprek niet letterlijk herhalen. Je kan er misschien wel op een luchtige manier naar verwijzen, maar geef er vooral je eigen versie aan. Door die herhaling vertel je immers weinig over jezelf en dat ‘zelfverhaal’ is nu net wat de rekruteerder eigenlijk wil horen.

Je (te) snel van de wijs laten brengen

Rekruteerders zijn slimme mensen. Af en toe gooien ze je al eens compleet onverwachte vraag toe. Misschien zelf een tikkeltje ongepast. Dat doen ze vaak met opzet. Ze willen je immers testen op je weerbaarheid. Ook checken ze zo of je je ook in moeilijke situaties beheerst kan gedragen en een gesprek verder in de goede richting kan sturen. Klap je daarentegen helemaal dicht of ga je iets te vrijpostig worden in je antwoorden (omdat je je mogelijk aangevallen voelt), dan maak je geen goede beurt. Identificeer daarom op voorhand bij jezelf wat je gevoelige kantjes zijn en wees je daarvan bewust tijdens het sollicitatiegesprek. Zo kan je alles beter onder controle houden.

De rekruteerder voortdurend aan het woord laten

Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek enkel aan het woord bent wanneer dat noodzakelijk is (voor het beantwoorden van vragen), dan ga je de mist in. De rekruteerder verwacht immers ook dat je zelf vragen stelt. En dat je tijdens het gesprek zelf het heft in handen neemt en dingen aanhaalt waar hij/zij het misschien niet over heeft. Zo geef je aan dat je zelf ook een gesprek actief kan aansturen. En dat je een eigen mening en beter nog een eigen visie op de dingen hebt. Durf aan het eind van het sollicitatiegesprek gerust vragen wat de rekruteerder van het gesprek vond bijvoorbeeld. Hij/zij zal je maar wat graag de nodige feedback geven. Doe dat misschien op een diplomatieke manier. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vond het alvast een erg aangenaam gesprek. Ik hoop dat u dat ook zo hebt ervaren.” Daar neem je weer even het heft in eigen handen, maar wel op een elegante manier.

Gelijk je eisen stellen

Bij een eerste sollicitatiegesprek is het vooral zaak dat je mekaar leert kennen. Wat kan je, wie ken je en wie ben jij eigenlijk als persoon? De rekruteerder wil met andere woorden je vaktechnische vaardigheden tegen het licht houden, maar ook weten wie jij eigenlijk als mens bent. Attitude (jouw persoonlijkheid) en ‘aptitude’ (jouw vaktechnische kennis) moeten immers perfect in evenwicht zijn. Het ene kan helaas niet zonder het andere. Begin je echter gelijk je eisen te stellen over werkomstandigheden, glijdende uren, wedde of extralegale voordelen alvorens jullie die kennismakingsfase correct hebben doorlopen, dan ga je gegarandeerd de mist in.

Aanmatigend overkomen

Jezelf vanaf het eerste moment op het voorplan plaatsen, laten uitschijnen dat jij de man/vrouw bent en grote woorden en grote beloftes maken, daar kom je helaas niet erg ver mee tijdens een sollicitatiegesprek. Sterker nog: een bijdehante attitude wordt absoluut niet geapprecieerd. Assertief zijn, daar is niet mis mee. Een aanmatigende attitude helaas wel.

Pascal Dewulf