Gen Z wil een toffe job, flexibiliteit én een stevig loon. Dit is waarom

Gen Z gooit het definitief over een andere boeg. Inzet van hun carrière is een toffe job, flexibiliteit en een stevig loon. Dat blijkt alvast uit een enquête van ASAP HR Group.

Uit een recente enquête van ASAP HR Group rond Gen Z en carrière komen een aantal verrassende inzichten naar voren. Zo blijkt dat vier op de tien jongeren switchen van job binnen het jaar.  Is Gen Z een generatie van jobhoppers? Terwijl een op de drie jongeren van plan is om minstens drie jaar bij zijn eerste werkgever te blijven, laat de praktijk iets heel anders zien. Negen op de tien Gen Z’ers switchen van job binnen de drie jaar. 10% blijft minder dan 6 maanden, 32% tussen 6 maanden en 1 jaar, 52% tussen 1 en 3 jaar.

Overuren no go

Maar er is meer. Ook overuren zijn schijnbaar een ‘no go’ voor Gen Z. Uit de enquête van ASAP blijkt duidelijk dat voor zeven op de tien jongeren extra werkuren geen optie zijn. En als ze overuren moeten maken, dan willen ze daar volwaardig voor vergoed of gecompenseerd worden. Zo’n 40% van de respondenten hecht ook belang aan een optimale balans tussen werk en privé.

Duurzaamheid niet op de eerste plaats

Voorts blijkt uit de enquête ook dat Gen Z starters focussen op jobinhoud, loon én werksfeer. En dat bedrijven die sterk inzetten op duurzaamheid en diversiteit niet automatisch een streepje voor hebben bij Gen Z. Steker nog: uit de enquête blijkt dat veel respondenten het imago van een bedrijf op de laatste plaats zetten als ze hun toekomstige werkgever kiezen. Jobinhoud staat bovenaan, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk. Verder willen Gen Z-starters graag werkzekerheid én verantwoordelijkheid in hun job.

Flinke salarisverwachtingen

Qua loonverwachtingen lijkt de enquête aan te tonen dat Gen Z’ers best wel flinke salarisverwachtingen hebben. Een eerste nettoloon zou rond de 2.000 euro netto moeten zitten. De enquête lijkt daarbij te willen aantonen dat dit fors is. Toch moet een en ander worden genuanceerd wetende dat het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen (GGMMI) anno 2024 op zowat 2.029 euro bruto ligt. Afhankelijk van gezinssituatie en een aantal andere factoren zit je zo rond de 1.900 euro netto. Geen exorbitante eis, die 2.000 euro netto dus.

Flexibele verloningssystemen

Veel Gen Z’ers hebben er ook graag een bedrijfswagen bij. Dat is natuurlijk afhankelijk van de functie. Maar uiteindelijk is ook daar niets mis mee. Zeker in de context waarin verloningssystemen vandaag de dag alsmaar flexibeler worden. En starters mogelijk bereid zijn om salaris

in te leveren in ruil voor bijvoorbeeld die bedrijfswagen. Het is gewoon een kwestie om mekaar op dat vlak tegemoet te komen en te weten dat elke generatie met andere objectieven aan de startmeet verschijnt.

Pascal Dewulf

Bron: asap.be