Werken op commissie: levert dat een goed gevuld loonzakje op?

Zit je in de verkoop of ben je vertegenwoordiger, dan is de kans groot dat je op commissie werkt. Naast een basisloon krijg je voor elke deal die je sluit een percentage van het verkochte bedrag. De hamvraag: wat verdien je daar dan aan?

Het is zo dat de meeste werkgevers voor mensen in sales of vertegenwoordigers vandaag werken volgens het principe van een vaste basiswedde en daarbovenop commissies toekennen. Dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Financieel kunnen ze zo de vinger aan de knip houden. Wanneer ze immers met hoge commissiepercentages werken, lopen ze in functie van de grootte van de verkoop soms het risico aardige sommen af te moeten staan aan hun verkopers/vertegenwoordigers. Dus brengen ze die commissies liever wat omlaag om ze aan te vullen met loon en extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, laptop, smartphone. Extralegaal is relatief omdat al die dingen cruciaal zijn voor iemand die de baan doet of in de verkoop zit. Maar goed, er wordt gewikt en gewogen.

De beste deal

Volgens de Belgische Federatie voor Handelsvertegenwoordigers, kortweg BFH, zit het gemiddelde (bruto)loon van een handelsvertegenwoordiger (verkoper, vertegenwoordiger, …) (vast en variabel samen) tussen de 3.000 en 3.800 euro, extralegale voordelen niet meegerekend. Daar komen doorgaans nog een dertiende maand of de eindejaarspremie bij. Veel zal net zoals bij andere loontrekkenden afhangen in welke sector je als sales actief bent. Ben je aan de slag in de sector van medische beeldvorming dan zal je doorgaans hogere bedragen binnenhalen dan wanneer je snoepgoed aan de man brengt. Alles hangt eveneens af van hoe je initieel je overeenkomst hebt onderhandeld. Heb je gewoon voor de bare essentials gekozen (loon & commissie) of heb je uit de brand weten te slepen dat je bovenop je loon en je commissie ook een percentage van de winst van je bedrijf kan meepikken? Kan je daarbovenop nog genieten van bepaalde bonussen wanneer je de vooropgestelde objectieven behaalt, dan ziet je salaris er al gelijk heel anders uit. Het is aan jou om niet alleen voor je klant de beste deal uit de wacht te slepen, maar ook voor jezelf.

Pascal Dewulf