Ruim de helft van bedrijven laat werknemers loonpakket zelf samenstellen

Bij meer dan de helft van de bedrijven mogen werknemers zelf hun loonpakket samenstellen. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van hr-dienstverlener Acerta bij 500 werkgevers.

Dit jaar biedt 54 procent van de bedrijven zijn werknemers de mogelijkheid om zelf keuzes te maken binnen het loonpakket. In twee jaar nam het aandeel fors toe: in 2021 ging het om 46 procent. Nog eens 23 procent van de werkgevers geeft bovendien aan dat ze het systeem in de komende twee jaar willen invoeren. “Een symptoom van de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven steeds verder gaan om werknemers aan zich te binden”, zegt Acerta.

Bedrijfswagen

Een bedrijfswagen blijft de populairste optie. Bij 59 procent van de bedrijven die het loonpakket laten samenstellen, staat die op de lijst, al is er wel een lichte terugval in vergelijking met twee jaar geleden (61 procent). De bedrijfsfiets is daarentegen aan een opmars bezig: van een derde naar vier op de tien.

Na de bedrijfswagen volgt de smartphone. Fors meer bedrijven geven hun werkgevers de kans om die op te nemen in het loonpakket: 57 procent dit jaar, tegenover 42 procent twee jaar geleden.

Vakantiedagen

“Nog een opvallende stijger onder de opties voor de samenstelling van het loonpakket, zijn de extralegale vakantiedagen”, merkt Acerta tot slot op. Meer dan een derde (34 procent) van werkgevers geeft het personeel de kans om vakantiedagen bij te kopen, tegenover 28 procent in 2021.

Belga