7 jobs waarbij je je salaris verdient op basis van commissie of objectieven

Niet bij alle banen krijg je aan het eind van de maand netjes je salaris uitbetaald. Er zijn ook heel wat jobs waar je de kost (deels) verdient op basis van commissie of objectieven.

1. Business Development Manager

Je prospecteert/onderzoekt nieuwe klanten/markten en je analyseert je business segment naar nieuwe opportuniteiten. Groot is de kans dat je in deze job geniet van een basisloon met daarbovenop een commissieloon in functie van het aantal nieuw aangebrachte klanten/opportuniteiten.

2. Telemarketeer

Je contacteert mensen telefonisch en probeert hen te overtuigen om bepaalde producten/diensten aan te kopen. Slaag je daarin, dan kan je per verkoop doorgaans rekenen op een bepaalde commissie.

3. HR-verantwoordelijke

Ook wanneer je nieuw personeel aanwerft, kan je niet zelden op een commissie rekenen. In functie van het aantal goede kandidaten die je aan boord hebt gehengeld, strijk je een bepaald percentage commissie op.

4. ICT-ondersteuning

Niet zo voor de hand liggend, maar er zijn ook bedrijven die ICT-medewerkers van een commissie/bonus voorzien wanneer ze binnen een periode een bepaalde hoeveelheid ondersteuningsaanvragen succesvol weten af te werken. Dit is duidelijk objectief georiënteerd.

5. Boekhouders

Ze lijken een vreemde eend in de bijt maar boekhouders kunnen door de boeken goed bij te houden best wel een duit in het zakje van hun bedrijf doen. In functie van hoe goed ze dat doen, vangen ze daarvoor niet zelden een commissie/bonus.

6. Verkoopstalent

Dit is zowat de meest voor de hand liggende. Verkopers in een shop of op locatie werken vaak op commissie. In functie van het aantal verkopen dat ze omzetten of het globale verkoopscijfer per maand, kwartaal of semester kunnen ze bijvoorbeeld hun commissie genereren bovenop een basisloon.

7. Verzekeringsagent

In functie van het aantal verzekeringen dat een verzekeringsagent verkoopt kan hij of zij niet zelden een commissie verdienen al dan niet op kantoor of aan huis bij de klanten.

Pascal Dewulf